Śląska Prohibicja to nie tylko restauracja, ale również cukiernia. Lokal działający od ponad dwóch lat w katowickim Nikiszowcu uruchamia właśnie zamówienia online z dostawą do domu na wypieki, ciastka i desery.
Szefową cukierni jest Martyna Widera, absolwentka filologii, która miłością do gastronomii i cukiernictwa zaraziła się w jednym z chorzowskich lokali. To tam pierwszy raz stworzyła swoje cukiernicze cuda wykorzystując wiedzę zdobytą na licznych szkoleniach.
Co znajdziemy w menu cukierni? Głównie są to autorskie desery, nowoczesne torty oraz domowe ciasta oparte na tradycyjnych recepturach. Cukiernia korzysta z produktów sezonowych tworząc kreacje, które najlepiej smakują o danej porze roku. Dlatego latem pojawiają się lody z kwaśnej śmietany, królują truskawki, maliny, poziomki, jagody, ale również cytrusy takie jak pomarańcze czy limonki. Jesień to sezon na jabłka i gruszki. Zima kojarzy nam się ze świętami, ale i mrozem, dlatego rozgrzewający imbir i cynamon są idealnym wyborem na grudniowe i styczniowe spotkania przy stole. Przy restauracji znajduje się ogródek z ziołami i owocami i to z niego korzystają pracownicy restauracji podczas tworzenia swoich specjałów. W deserach nie ma polepszaczy smaków i sztucznych barwników. Korzysta się ze sprawdzonych produktów od najlepszych dostawców.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Od czerwca tego roku restauracja ruszyła z menu na wynos, w którym m.in. znalazły się autorskie wypieki cukiernicze. Oprócz codziennie dostępnej oferty słodkości, cukiernia proponuje również szeroki wybór wypieków, które zamówić można tylko na weekend – są to głównie domowe tradycyjne ciasta w tym m.in. sernik, szarlotka z sosem toffi, czy torcik bezowy, ale również słodkości mniejszego kalibru jak muffinki, czy sezonowe brioche z owocami.
Nie przegap najważniejszych wiadomości