Partnerzy portalu
Glovo: konsumpcja wege burgerów w Polsce wzrosła rok do roku o 156 proc. - W ciągu ostatnich 12 miesięcy użytkownicy Glovo zamówili ponad 6 mln burgerów klasycznych i wegetariańskich. Fot. Materiały prasowe

Glovo: konsumpcja wege burgerów w Polsce wzrosła rok do roku o 156 proc.

Autor: Oprac. KG Data: 06 lipca 2022 11:30

Polska jest zdecydowanym liderem pod względem liczby zamówień wegetariańskich burgerów wśród wszystkich 24 krajów, w których działa Glovo. Rok do roku konsumpcja wege burgerów w naszym kraju wzrosła o 156 proc.

Globalna sprzedaż produktów roślinnych dynamicznie rośnie i w ciągu najbliższych lat może osiągnąć wzrost na poziomie od 20 do nawet 30 proc. - podają autorzy „Atlasu Mięsa 2022”. Klienci, którzy rezygnują z mięsa lub ograniczają jego spożycie mają dziś do wyboru nie tylko warzywa i owoce w swojej pierwotnej postaci, ale także roślinne wędliny, mięsopodobne dania wege oraz substytuty nabiału.

Względy światopoglądowe, ekologiczne czy po prostu zwykła ciekawość nowych smaków - wszystko to sprawia, że ten stosunkowo nowy sektor branży spożywczej przeżywa właśnie swój dynamiczny rozkwit. Najnowsze dane, opublikowane w tym roku przez GfK Polonia, podają, że w Polsce ten rynek wart jest już 1,5 mld zł - czytamy w komunikacie prasowym. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

77 tys. bezmięsnych burgerów w rok

O tym, że Polacy coraz chętniej sięgają po dietę roślinną świadczą również dane Glovo. Statystyki marki pokazują m.in. to, że Polska jest nr 1 jeśli chodzi o spożywanie bezmięsnych burgerów. W ostatnich 12 miesiącach mieszkańcy naszego kraju zamówili ich aż 77 tys. Ten wynik stanowi 33 proc. światowego spożycia burgerów wege zamówionych przez aplikację Glovo.

Jedną z restauracji, która w ciągu ostatnich 12 miesięcy dostarczyła poprzez Glovo największą liczbę wegetariańskich burgerów jest łódzka Cochise.

- Wegetariańskie burgery cieszą się u nas dużą popularnością. Kluczem do sukcesu jest kotlet z grillowanych warzyw z serem mozarella i nasz autorski sos. To sprawia, że w poszukiwaniu nowych smaków i doznań kulinarnych klienci są w stanie zrezygnować z klasycznego smaku wołowiny. Co ciekawe, zainteresowanie wegetariańskim burgerem dostrzegamy także w naszym FoodTracku w Mielnie - mówi Mateusz Lesiak z Cochise w Łodzi.

Kolejne miejsca na podium wegetariańskich zamówień to...

Na drugim miejscu wśród wegetariańskich zamówień znalazły się różne wersje bezmięsnych kebabów, a wśród nich bardzo popularny w Polsce kebab z frytkami w środku. Z kolei wśród najchętniej zamawianych wegetariańskich produktów należy wymienić także sojowe jogurty, majonezy, pasztety i napoje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz