Partnerzy portalu
Jak stworzyć catering dietetyczny? (wywiad) Paweł Jóźwik, właściciel cateringu 5 Posiłków Dziennie, opowiedział o pracy przy tworzeniu cateringu dietetycznego. / fot. materiały prasowe

Jak stworzyć catering dietetyczny? (wywiad)

O tworzeniu cateringu i nowej jakości w branży diet pudełkowych opowiada Paweł Jóźwik, właściciel cateringu 5 Posiłków Dziennie.

Autor: Transgourmet Polska Data: 25 lutego 2022 12:30

Co było inspiracją do stworzenia cateringu 5 Posiłków Dziennie?   

Z uwagi na to, że to już nasza kolejna firma, rozpoczęliśmy od rozpoznania rynku. Szukaliśmy możliwości inwestycji, a analiza biznesowa pokazała potencjał, jaki wykazywała branża cateringu dietetycznego. Dodatkowym powodem były moje własne doświadczenia z tą usługą. Mieszkając kilka lat w Warszawie, sam byłem odbiorcą diet pudełkowych. Wówczas jakość dostarczanych dań była dla mnie niewystarczająca. W tamtym czasie w moim rodzinnym mieście -  Jarocinie ten rodzaj usługi realizowała tylko jedna firma. Podjąłem więc decyzję o inwestycji w ten sektor. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Są Państwo obecni w wielu dużych Polskich miastach na terenie całego kraju. W jaki sposób rozwiązujecie kwestie logistyczne dostaw do klientów? 

Nasza oferta jest dostępna nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych miejscowościach. W tej chwili można korzystać z naszych diet w 2800 miejscowościach w całej Polsce. Opracowaliśmy własny system dostarczania, który gwarantuje nam dostawę do 7 rano każdego dnia od Zakopanego po Hel. 

Kto jest Państwa głównym klientem?  

Skupiamy się na kliencie indywidualnym, ale współpracujemy również z firmami. Coraz popularniejsze stają się pakiety socjalne, gdzie pracodawca dofinansowuje lub finansuje w całości diety dla pracowników. 
  
Co trzeba zrobić, aby wyróżnić się na tle innych firm dostarczających catering dietetyczny? 

Jako osoby, które weszły w branżę bez wcześniejszego doświadczenia, zwracamy uwagę na inne aspekty.  Podchodzimy do wyzwań w sposób nieszablonowy, nastawiając się na szukanie rozwiązań, bez skupiania się na problemach. To pozwala nam ciągle się rozwijać. 

Różnorodność posiłków jest dla nas bardzo ważna, dlatego oferujemy bogaty wybór menu.  W najwyższym pakiecie posiadamy codziennie do wyboru aż 25 dań. W większości firm cateringowych za taką opcję trzeba dopłacić. 

Dzięki sprawdzonym dostawcom takim jak Transgourmet oraz nowoczesnemu zakładowi przystosowanemu w 100% do produkcji cateringu dietetycznego utrzymujemy najwyższą możliwą jakość naszych posiłków. Ścieżka technologiczna zaplanowana jest od przyjęcia produktu do jego wydania. Od momentu przygotowania i schłodzenia szokowego, dania są utrzymywane cały czas w ciągu chłodniczym, co wpływa na ich wysoką jakość. 

Jak często zmieniacie Państwo jadłospis? 

Codziennie mamy pakiet 25 dań do wyboru, natomiast jadłospis powtarza się dopiero po 6 tygodniach. Nad przygotowaniem menu czuwa nasz szef kreatywny Jakub Kasprzak. 
  
W swojej ofercie macie Państwo wiele typów diet. Jak ważne, w tak zróżnicowanych produktowo posiłkach, jest planowanie i realizacja dostaw? 

Jest to kluczowa kwestia. Potrzebny jest nam sprawdzony partner, który zweryfikuje swoje dostawy oraz oferuje produkty najwyższej jakości. Ze względu na naszą lokalizację, terminowość dostaw jest szczególnie ważna. Nawet brak jednego produktu może wpłynąć na realizację całego menu. 

Transgourmet oferuje bardzo szeroką gamę produktów, co jest dla nas niezwykle istotne. Firma jest elastyczna w kwestii terminów dostaw, czy dodatkowych dni dowozów. Cenimy możliwość wprowadzenia do oferty produktów na nasze życzenie. Wraz z rozwojem działalności pojawiają się różne potrzeby, jak np. zwiększenie pojemności opakowań, w jakich dostarczane są produkty. Zespół sprzedażowy Transgourmet jest bardzo otwarty na dostosowywanie asortymentu do naszych potrzeb.  

Jakie diety cieszą się obecnie największą popularnością? 

Obecnie klienci, korzystając z wyboru menu, komponują diety samodzielnie spośród wielu dań przygotowywanych każdego dnia. Konsumenci mają szerokie możliwości zróżnicowania swojej diety. 90% zamówień, które są przez nas realizowane każdego dnia, to indywidualnie skomponowane posiłki w różnej konfiguracji. 
  
Jaka jest rola pana Jakuba Kasprzaka - kucharza, który z Państwem współpracuje?

Kuba wniósł do naszej kuchni nowy standard smaku i jakości. Zawdzięczamy mu również rozwój, poprzez rozpoznawalność i poszanowanie w środowisku kucharzy. Pełni w naszej firmie rolę szefa kreatywnego. Przygotowuje menu oraz receptury do wszystkich naszych diet.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.