Jak podaje Stava w swoim najnowszym raporcie, niedziele wolne od handlu wciąż mają zauważalny wpływ na rynek dowozów jedzenia w Polsce.
Od kiedy w marcu 2018 roku wprowadzono nowe przepisy, wyraźnie zarysowała się różnica w weekendowym natężeniu zamówień, a w 2019 roku niedzielny szczyt zamówień mocno poszybował w stosunku do lat ubiegłych.
Według raportu Stava, przeciętnie w niedziele wolne od handlu w ciągu ostatniego roku było o 31,7% więcej zamówień na dowóz niż wynosi średnia dzienna przeciętna z całego roku i o 17,5% więcej niż w niedziele handlowe.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Ograniczona oferta centrów handlowych powoduje, że konsumenci przyzwyczajeni do konsumpcji „poza domem” w niedzielę, decydują się na zamówienie niedzielnego obiadu w restauracji z dowozem. Można się spodziewać, że ten czynnik makro dodatkowo wspomoże trend wznoszący dla kanału delivery w bieżącym roku - komentuje dla Stavy Marcin Zawadzki, prezes ZP HoReCa.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.