Partner portalu
Ola Lazar: Jesteśmy w dekadzie delivery i convenience Ola Lazar jest współtwórczynią FoodForward, akceleratora branży spożywczej i gastronomicznej; fot. PTWP

Ola Lazar: Jesteśmy w dekadzie delivery i convenience

– Jesteśmy w dekadzie delivery i convenience, a więc rozwiązań ułatwiających dystrybucję jedzenia i dających wygodę. Kuchnie są dziś często częścią salonu, służą do odgrzewania dań gotowych z supermarketu lub serwowania dań dostarczonych z restauracji. – mówi Ola Lazar w Raporcie Stava o rynku dowozów jedzenia 2020.

Autor: horecatrends.pl/Stava Data: 19 lutego 2020 07:13

Zdaniem Oli Lazar na rynek gastronomiczny w najbliższych latach najmocniej wpłynie rozwój cloud kitchens, czyli wirtualnych restauracji.

– Wielkopowierzchniowe i multibrandowe kuchnie profesjonalne, "odpięte" od restauracji i działające tylko w dostawie, wpłyną na to, jak będzie zmieniał się rynek delivery, ale też wpłyną na źródła i strukturę przychodów restauracji offline’owych – tłumaczy w Raporcie Stava o rynku dowozów jedzenia 2020.

– Dzisiejsi restauratorzy będą mieli nowych konkurentów w postaci agregatorów, czyli de facto firm technologicznych i logistycznych tworzących marki własne, tzw. restauracje wirtualne. Cloud kitchens to też większa łatwość wystartowania z własnym konceptem gastronomicznym, przetestowanie dań i marki przy minimalnych kosztach wejścia – dodaje.

Jak zaznacza, dużą rolę odegra foodtech, czyli wszystkie punkty styku między technologią a jedzeniem: branżą rolno-spożywczą, gastronomiczną, rozwiązaniami wspierającymi zdrowe żywienie czy domowe gotowanie, spożywczym R&D i handlem.

– Foodtech jest nam teraz potrzebny bardziej niż kiedykolwiek indziej, bo w obliczu rosnącej populacji świata oraz kryzysu klimatycznego, potrzebujemy rozwiązań, które pozwolą produkować jedzenie z mniejszym śladem węglowym, najlepiej roślinne, zwinnie je dystrybuować oraz adaptować do potrzeb klientów. Bez foodtechu nie byłoby coraz bardziej potrzebnej hydroponiki, roślinnych burgerów imitujących mięso czy też aplikacji wspierających zdrowe żywienie – podkreśla w wywiadzie dla Stava.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.