Polacy zamawiają za mało, by uratować branżę gastro



money.pl - 09 marca 2021 17:50


Co dziesiąta restauracja upadła, co czwarta zawiesiła działalność. Polacy zamawiają jedzenie częściej, niż przez pandemią, ale to i tak za mało, by ocalić branżę. Statystyczny Polak zamawia jedzenie z dostawą raz na półtora miesiąca - czytamy na money.pl.

Według raportu Corona Mood firmy Gfk, który publikuje "Rzeczpospolita", wynika, że średnia wartość zamówienia w dostawie to 69 zł, a na konsumenta przypada takich zleceń średnio 1,4 miesięcznie.
W metropoliach wynik jest sporo wyższy, wynosi 2,6, ale już na wsi to mniej niż jedno zamówienie miesięcznie. Tylko 15 proc. badanych korzysta z oferty restauracji na wynos raz w tygodniu lub częściej, ale za to 34 proc. – nigdy

Z kolei z badania przeprowadzonego w styczniu 2021 roku na zlecenie Wirtualnej Polski wynika, że 44 proc. Polaków nie zamawiało jedzenia z dowozem ani przed pandemią, ani nie robi tego obecnie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Kolejne 30 proc. deklaruje, że zamawia tak samo często, 12 proc. robi to częściej niż przed erą COVID-19. Kolejne 6 proc. twierdzi, że w pandemii zaczęło zamawiać (choć wcześniej tego nie robiło), ale jednocześnie 8 proc. badanych zamawia mniej.

Więcej na money.pl