Rynek cateringów dietetycznych dynamicznie się rozwija



horecatrends.pl - 09 września 2021 15:13


Rynek cateringów dietetycznych obecnie wyceniany jest na 2 miliardy złotych. W porównaniu z 2019 rokiem zwiększył swoją wartość dwukrotnie.

W 2020 roku na popularność firm cateringowych najmocniej wpłynęła rosnąca świadomość Polaków w zakresie zdrowia. Trend ten ma tendencję wzrostową i przyczynia się do rekordowych ilości zamówień, które wynoszą już blisko 4 milionów rocznie.

Catering dietetyczny: Zdrowie priorytetem

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” dla Polaków priorytetem jest zdrowie, które określają w większości jako dobrą kondycję organizmu (68%), a w którego utrzymaniu istotne są m.in.: odpowiednia ilość ruchu (74%), właściwa dieta (63%), unikanie stresu (74%). Dane te pokazują, że Polacy widzą konieczność zadbania o swój organizm w sposób holistyczny.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zauważalna jest także potrzeba diet specjalistycznych wspomagających w walce z alergiami i chorobami. Kolejnym silnie rozwijającym się trendem jest wykorzystywanie produktów ekologicznych w codziennym żywieniu. Dla 43% Polaków ich spożywanie jest ważne w utrzymaniu dobrego zdrowia.

– Rynek usług i produktów ewoluuje wraz z rosnącą świadomością konsumentów. Styl życia Polaków się zmienił, a postawy prozdrowotne, które są wynikiem m.in. pandemii, są coraz bardziej widoczne – mówi Jacek Domasat, prezes zarządu SuperMenu by Anna Lewandowska. Zob. Anna Lewandowska inwestuje w ekologiczne szklarnie

Diety pudełkowe w pandemii

Sektorowi diet pudełkowych sprzyjała pandemia.

– W odróżnieniu od sektora restauracyjnego, który mocno odczuł skutki pandemii i lockdownu, catering dietetyczny nie tylko utrzymał stabilną rynkową pozycję, ale wręcz ją umocnił. Zyskaliśmy nową, bardzo liczną grupę klientów, którzy stołowali się na co dzień w biurowych kantynach i restauracjach. Po przejściu na tryb pracy zdalnej takie osoby potrzebowały alternatywy, która rozwiąże problem codziennych posiłków, na których samodzielne przygotowanie nie mają czasu – mówi Anna Chylewska, dyrektor operacyjna Maczfit.

Catering: Jaką dietę wybrać?

Jak wynika z danych Cateromarket.pl, wyszukiwarki cateringów dietetycznych, najpopularniejszą dietą jest dieta optymalna, tworzona w oparciu o podstawowe założenia zdrowego żywienia – wybiera ją co trzeci korzystający z cateringu dietetycznego. Zob. Jaki catering dietetyczny najczęściej wybierają Polacy?

– Z wyborów Polaków widać, że zdecydowanie zależy im na zbilansowanej, zdrowej diecie. Oczywiście może ona mieć też cel odchudzający, gdyż zbilansowane diety są dostępne w różnych kalorycznościach, również 1200 kcal i 1500 kcal. Warto jednak podkreślić, że niemal czterokrotnie mniej klientów wybiera diety, które z założenia mają odchudzać. To pokazuje, że do świadomości społecznej przebił się od dawna głoszony przekaz, że w dłuższym okresie warto stosować dietę dostarczającą wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach. Diety eliminacyjne, oczyszczające są wybierane rzadziej, gdyż po pierwsze – krótszy zazwyczaj jest czas ich stosowania, po drugie – bardzo często kojarzą się z wyrzeczeniami i trudem wytrwania w takiej diecie. Dlatego dieta zbilansowana, nawet o niższej kaloryczności, wydaje się być łatwiejsza – komentuje dietetyk Magdalena Koropatwa, Cateromarket.

Co jakiś czas pojawiają się także nowe, modne diety.  Czy warto je stosować? Joanna Marciszewska, dietetyk Dietly.pl radzi zachować ostrożność i najpierw sprawdzić, czy dana dieta nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.

 

Rynek diet pudełkowych będzie rósł 

Catering dietetyczny to jeden z najszybciej rosnących segmentów rynku detalicznego w Polsce.

Prognozy wskazują, że rynek cateringów dietetycznych nadal będzie dynamicznie rósł. Przewiduje się, że najwięcej zyskają firmy, które gwarantują swoim klientom nie tylko najwyższą jakość, ale również atrakcyjną ofertę i bezpieczeństwo produkcji.

– Zakładamy, że nie wszystkie firmy, które rozpoczęły swoją działalność na fali popularności cateringów dietetycznych w 2019 i 2020 roku, spełniają warunki jakości i bezpieczeństwa produkcji oraz nowych potrzeb Klientów. Dlatego można założyć, że część z nich ulegnie zamknięciu w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Konsumenci już dzisiaj oczekują różnorodności, elastyczności oraz nowych produktów i usług – mówi Jacek Domasat, prezes zarządu SuperMenu by Anna Lewandowska.