×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Rynek dowozów jedzenia w Polsce jest wart już ok. 9 mld zł (RAPORT)
Rynek dowozów jedzenia w Polsce jest wart już ok. 9 mld zł; fot. shutterstock

Rynek dowozów jedzenia w Polsce jest wart już ok. 9 mld zł (RAPORT)

Autor: Anna Wrona Data: 04 marca 2022 09:38 | Aktualizacja: 04 marca 2022 09:45

Wartość rynku dowozów jedzenia w Polsce to już około dziewięciu miliardów złotych. W 2021 roku z dostawy posiłków online skorzystało o 16,9 proc. więcej osób niż rok wcześniej. Obecnie trwa wyścig o powiększanie obszarów dostaw, tworzenie specjalnych kompozycji smakowych i opakowań dedykowanych na wynos - wynika z Raportu Rebel Tang o rynku delivery.

- Hybrydowy styl życia przyzwyczaił rynek do wygody płynącej z rozwiązań Q-commerce. Postpandemiczny konsument nie tylko nie zmieni swoich oczekiwań, ale przeniesie je na kolejne branże. W gastronomii trend ten obserwujemy już od ponad roku - mówi Marek Cynowski CEO Rebel Tang. 

Jak zamawiamy posiłki?

Według raportu o rynku delivery Rebel Tang, 53,3 proc. badanych zamawia w restauracjach, których wcześniej nie znało.

65,3 proc. badanych ma takie same wymagania co do posiłku zamawianego w dostawie, jak w lokalu. Smak i stan potrawy to najważniejsze czynniki decydujące o opinii zamawiających. Większość z nas najczęściej zamawia jedzenie telefonicznie (60,3 proc.), 17, 3 proc zamawia przez aplikację na swoim telefonie komórkowym, 15, 6 proc. przez stronę internetową konkretnej restauracji, 6,7 proc. przez stronę internetową na której można zamawiać jedzenie z różnych restauracji.

- W dobie komunikatorów i czatbotów, dominacja zamówień telefonicznych może nieco dziwić. Potwierdza ją jednak inne, zadane konsumentom pytanie - ponad połowa z nich nie posiada w telefonie ani jednej aplikacji do zamawiania jedzenia - czytamy w raporcie.

Wśród agregatorów zamówień na naszych urządzeniach królują: Pyszne.pl, Glovo i Uber Eats. 

Zob. też. Wirtualne restauracje: Jak będzie rósł ten rynek?

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • technolog

    paranoja...
    czy ktos z tych oszolomow pomyslal ile opakowan przy tym sie produkuje i jak zanieczyszcza to nasze srodowiski.. ?
    wszyscy mowia o jego ochronie ale jak to zwykle bywa wszyscy maja to w \"d..ie\" najwazniejsze , ze biznes kreci sie
    Cza pomyslec o tym wy oszolomy