Partnerzy portalu
Spór o plastikowe pudełka fot. materiały prasowe

Spór o plastikowe pudełka

Autor: horecatrends.pl Data: 17 lipca 2019 11:03

W branży cateringów dietetycznych zawrzało po tym, jak Anna Mucha opublikowała na Instagramie film, na którym opowiada o swoich problemach zdrowotnych. Winą obarcza w nim firmy zajmujące się dostarczaniem tzw. diet pudełkowych. Jej zdaniem plastikowe opakowania, w których przewożone są posiłki, spowodowały u niej nieprzyjemne dolegliwości. Czy plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością może mieć szkodliwy wpływ na nasz organizm?

Branża widzi problem i staje się bardziej eco-friendly

W całej sytuacji nie chodzi jednak tylko o aspekty zdrowotne. Jeśli spojrzeć na zagadnienie z szerszej perspektywy, to okaże się, że nie bez znaczenia są tutaj także kwestie ekologiczne.   

– Anna Mucha poruszyła rykoszetem inny ważny problem. Wszyscy powinniśmy zastanowić się, co dalej z nadprodukcją plastiku. Plastik to realny problem i zagrożenie dla współczesnego świata na wielu płaszczyznach – mówi Łukasz Sot, współwłaściciel Cateromarket.pl, platformy do zamawiania diet pudełkowych online. 

– Branża widzi problem. Branża cateringowa zmienia się na lepsze. Jednak na pełne dostosowanie się do bycia eko-friendly potrzebuje jeszcze trochę czasu. Współczujemy pani Annie Musze z powodu jej choroby i życzymy jej szybkiego powrotu do zdrowia. Bylibyśmy jednak sceptyczni wobec wyciągania daleko idących wniosków i zrzucania odpowiedzialności na firmy cateringowe. Plastik otacza nas ze wszystkich stron, dlatego wskazanie jednego winowajcy jest niezwykle trudne – dodaje Łukasz Sot.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    To świetnie, że firmy cateringowe dbają, aby plastik, w którym dostarczają jedzenie był jak najmniej szkodliwy. Szkoda jednak, że nie myślą przyszłościowo w aspekcie czystości naszej planety. Ludzie obudźcie się i zacznijcie gotować sobie sami i przestańcie prowadzić konsumpcyjny tryb życia. Jestem przerażona bezmyślnością zwłaszcza młodych ludzi, którzy muszą mieć dostarczone pod nos pięć posiłków w plastiku.
  • Tadeusz

    Niestety ludzie wpadaja czasami w obsesje. Wstystko co jemy, pijmy i powietrze ktorym oddychamy (zwlaszcza w wielkich miastach) sa obciazone roznymi substancjami (w szagoly tutaj nie wchodze). Kwestia tylko aby nie przekraczac pewnych norm, z ktorymi nasz (tak wspanialy) organizm sam sobie nie poradzi. Przeciez nerki i watroba czyszcza nasza krew, pluca filtruja powietrze itp. Jedzac czekolade jemy stal z mlynow kulowych mielacych ziarno kakaowe. Czy ktos zrezygnuje z czekolady i slodyczy z tego powodu? Przeciez sam cukier z czekolady jest 1000x bardziej szkodliwy jak minimalne i niemierzalne ilosci metalu w czekoladzie. To samo z jedzeniem w plastikowych pojemnikach. Tluszcz, cukier, dodatki w samym jedzeniu (np. stabilizatory) sa 100x bardziej szkodliwe, aniezeli mozliwe sladowe ilosci substancji dyfundujacych z opakowania. Warto jak zawsze w zyciu zachowac proporcje i ocenic odpowiednio sytuacje. Zachecam, choc rozumie i akceptuje sceptykow.