Zbliża się koniec styropianowych pudełek



horecatrends.pl/money.pl - 29 marca 2021 08:02


Restauracje zamiast styropianowych pudełek muszą szukać ekologicznych alternatyw - celulozy, kubków z kukurydzy czy jadalnych naczyń z otrąb lub opakowań z systemem zwrotnym.

Zgodnie z tzw. dyrektywą plastikową, zatwierdzoną w 2019 roku przez Parlament Europejski, w tym roku pozbędziemy się kolejnych plastikowych produktów jednorazowych. Unijni urzędnicy zdecydowali, że w 2021 roku z rynku powinny zniknąć te tworzywa, które najczęściej znajdowane są na europejskich plażach czy w morzach - przypomina money.pl.

Unia dała czas na wdrożenie tych przepisów do 3 lipca 2021 roku. W Polsce ustawy w tym zakresie jeszcze nie ma. Na rynku panuje więc duża niewiadoma.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak tłumaczy money.pl Antonina Konarzewska z WWF Polska,  alternatywą dla opakowań jednorazowych mogą być też opakowania na żywność objęte system zwrotnym, wprowadzonym np. przez dostawcę cateringu czy restaurację, nadające się do umycia i ponownego wykorzystania, odbierane na przykład przez dostawcę.