Partnerzy portalu
Carlsberg inwestuje w sektor HoReCa Mieszko Musiał, prezes Carlsberg Polska, w rozmowie z nami ocenił działania browaru w sektorze HoReCa. / fot. materiały prasowe

Carlsberg inwestuje w sektor HoReCa

Autor: Jakub Szymanek Data: 13 lipca 2022 15:06

Mieszko Musiał, prezes Carlsberg Polska, w rozmowie z nami ocenił działania browaru w sektorze HoReCa.

W Krakowie powstał koncept gastronomiczny pn. „Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim”, z kolei w Warszawie działa pub Okocim na Wilczej. Czy planują Państwo kolejne tego typu inwestycje w Polsce?

Okocimskie Piwiarnie powstały w 12 lokalizacjach, w tym wspomniany Pub Okocim na ulicy Wilczej w Warszawie. Dodatkowo we współpracy z jednym z naszych partnerów handlowych powstał koncept mini browaru „Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim” w Krakowie. Na tym etapie jesteśmy zadowoleni z wyników tych działań, jeszcze bardziej cieszy nas otwarcie się branży po dwóch latach ograniczeń pandemicznych. Kolejny etap rozwoju podobnych koncepcji nie jest wykluczony, ale będzie uzależniony od sytuacji biznesowej w kanale gastronomii w najbliższych miesiącach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak wyglądają obecnie działania i inwestycje Carlsberga w sektor HoReCa?

W pandemii Covid-19, gdy HoReCa mocno ucierpiała, my także zweryfikowaliśmy swoje operacje w tym kanale np. dostosowując portfel produktów. Rozwinęliśmy w czasie ostatnich dwóch lat innowacyjny koncept piwa beczkowego „DraughtMaster”. Wychodzi on naprzeciw potrzebom właścicieli lokalów i jednocześnie zapewnia najwyższą jakość serwowanego piwa za pomocą urządzeń DMFlex. Jest to innowacyjne rozwiązanie stosowane w Grupie Carlsberg na świecie, a jego główne zalety to brak dostępu tlenu po rozpoczęciu serwowania aż do skończenia beczki, co wpływa na zachowanie walorów smakowych.

Przy okazji każda beczka to jednocześnie instalacja do nalewania piwa, co eliminuje konieczność mycia instalacji, stosowania CO2, a to w efekcie nie tylko obniża koszty, lecz także zapewnia świeżość piwa przez znacznie więcej czasu niż w przypadku tradycyjnej instalacji KEG. Planujemy rozwijać ten model w kolejnych latach.

Oczywiście uważnie obserwujemy, co dzieje się w kanale HoReCa również pod kątem spadających nastrojów konsumenckich i większej ostrożności wielu konsumentów, jeśli chodzi o wydatki. 

Czytaj więcej: Prezes Carlsberg Polska: branża piwna stoi na krawędzi zapaści (WYWIAD)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz