Kilogram szparagów w Niemczech może kosztować w granicach 10-15 euro za kilogram.
W Brandenburgii rozpoczęto oficjalnie sezon na szparagi – najpopularniejsze warzywo sezonowe w Niemczech. Rolnicy borykają się jednak z brakiem siły roboczej i rosnącymi cenami energii, co wpłynie na wzrost cen szparagów – opisuje w czwartek niemiecki portal rbb24.
Pod względem powierzchni upraw szparagi są najważniejszym warzywem Brandenburgii, w ubiegłym roku uprawiano je na prawie 4 tys. hektarów. Jednak w porównaniu z poprzednimi latami, w tym roku hodowcy narzekają na zimno i brak słońca. Wskazują też na trudności ze znalezieniem osób do zbiorów.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"W Preschen na polach pracują głównie Polacy, ale zespół nie jest jeszcze kompletny" - narzeka Gerald Kaltschmidt, hodowca z Brandenburgii. Brakuje też chętnych do sprzedaży na krótki czas. Sezon na szparagi trwa maksymalnie 12 tygodni, a warzywo to nie nadaje się do przechowywania w magazynach.
"Klienci będą musieli się dostosować się do rosnących cen" - zapowiada Kaltschmidt, który szacuje, że kilogram szparagów będzie kosztować w granicach 10-15 euro za kilogram. "Jest to nadal uczciwa cena w obliczu rosnących kosztów płac i paliwa" - zaznacza.
Nie przegap najważniejszych wiadomości