Wielkie restauracyjne koncerny ze Stanów Zjednoczonych wydają mniej na zakupy niektórych składników spożywczych i cieszą się z wyższych zysków – donosi Reuters. Czy to oznacza, że ceny dań w McDonald's czy Domino's Pizza także będą spadać?
Większość sieci restauracyjnych w USA, wliczając w to takiego giganta w sektorze sprzedaży burgerów jak koncern McDonald’s, odnotowało spadek cen składników wykorzystywanych do produkcji dań. Ta tendencja, dotycząca głównie drobiu, sera i avocado, pozwoliła na zwiększenie zysków w drugim kwartale 2023 roku.
Pizzerie Domino’s, restauracje McDonalds i sieć barów Chipotle Mexican Grill odczuły korzyści wynikające z ograniczenia kosztów produkcji, po tym jak kilka kwartałów temu wysoka inflacja zmusiła je do podniesienia cen - podaje Reuters.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Nakłady na koszty związane z zakupem produktów żywnościowych wzrosły w czerwcu zaledwie o 0.3 %. Natomiast w analogicznym okresie ubiegłego roku podniosły się aż o 15 %. Te zmiany mogą zachęcić cześć fast foodów do obniżenia cen w kolejnych miesiącach bieżącego roku.
Jeśli poziom inflacji będzie się obniżał, nasze ceny także będą niższe – zapewnił Ian Borden, dyrektor finansowy McDonald’s.
Czytaj więcej: Spadają ceny sera i drobiu. Czy amerykańskie sieci fast foodów mogą odetchnąć z ulgą?
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.