Partnerzy portalu
GIS ostrzega przed migracją pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżek do spaghetti GIS ostrzega przed migracją pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżek do spaghetti; fot. shutterstock

GIS ostrzega przed migracją pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżek do spaghetti

Autor: PAP Data: 09 lipca 2021 18:09

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego kontaktu z żywnością GIS poinformował w piątek o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. T-nylon spaghetti scoop (łyżek do spaghetti)

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o T-nylon spaghetti scoop o numerze partii: 750637 z kodem kreskowym 5907558760637, którego importerem jest Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz.

"Nie należy używać produktu do kontaktu z żywnością" - zaznaczono w komunikacie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.

Importer mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów podjął decyzję o wycofaniu również produktów: N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460, N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477, N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484.

Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji. 

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz