Grzegorz Łapanowski oficjalnie wprowadza markę Old Friends Kimchi



horecatrends.pl - 27 lutego 2019 10:33


20 lutego w warszawskim studiu kulinarnym Grzegorza Łapanowskiego Food Lab Studio, gospodarz zaprezentował swój nowy produkt, stworzony wraz z Mirą Klepacką i Sebastianem Twarogalem. Byliśmy tam!

Old Friends Kimchi powstało z miłości do dobrego jedzenia łączącej trójkę przyjaciół. W kimchi splatają lokalność z najgorętszymi światowymi trendami na koreańską kuchnię i probiotyczną żywność. Tworzą je z polskich warzyw, w podwarszawskiej manufakturze z oryginalnym, koreańskim chilli gochugaru, zgodnie z tradycyjnym sposobem kiszenia „kimjang”.

Więcej o marce w artykule: Z gastronomii na półkę sklepową. Grzegorz Łapanowski stworzył markę spożywczą

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Podczas Old Friends Kimchi Lunch Party goście nie tylko mogli spróbować czterech rodzajów nowego kimchi, ale także pysznych dań z tą niezwykłą kiszonką w roli głównej.

Pierwsze wersje tej kiszonej, warzywnej sałatki, powstawały w Chinach i Korei już 2 tysiące lat temu, w odpowiedzi na potrzebę dłuższego wykorzystania dostępnych sezonowo warzyw. W 2013 roku kimchi i kimjang, czyli tradycyjna metoda przygotowywania kimchi, zostały wpisane na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Kimchi jest głęboko zakorzenione we wschodniej kulturze kulinarnej i odzwierciedla jej charakterystyczne cechy: sezonowość, prostotę, odżywczość i zbilansowany smak.

W XI wieku pisano o 11 odmianach kimchi, współcześnie mówi się o ponad 200 rodzajach. Niemal każdy koreański dom ma swój własny przepis na pastę i zalewę do kimchi, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W Old Friends Kimchi lokalne, polskie warzywa: kapusta pekińska, marchew, czosnek, biała rzodkiew, połączone są ze starannie dobraną mieszaną przypraw na czele z koreańskim chilli - gochugaru. Wersja wegetariańska Old Friends Kimchi Vegan zawiera sos sojowy. Wersja Classic zawiera sos rybny. Obie wersje występują w opcjach Spicy – ostra i Mild – łagodna. Old Friends Kimchi nie zawierają żadnych polepszaczy czy konserwantów. Wszystkie smaki, aby zachować pełnię wartości odżywczych, są niepasteryzowane i trzeba przechowywać je w lodówce. W trakcie premiery w Food Lab Studio można było spróbować ich wszystkich. Zaprezentowano też nowe wariacje smakowe, stworzone specjalnie do degustacji i oceny przybyłych gości. Jeżeli ktoś chciał samemu poeksperymentować i stworzyć własne kimchi, mógł zgłębić tajniki produkcji na wyspie warsztatowej pod okiem prawdziwej specjalistki – koreańskiej chefowej kuchni Inessy Kim.

Podczas wydarzenia można było skosztować potraw autorstwa chefów Food Lab Studio: kimchi gulaszu z wędzonym boczkiem lub tofu, kompresowanymi ogórkami i sałatką z kolorowych marchewek, kimchi kapuśniaku, bao kimchi z wolnopieczonym boczkiem lub panierowanym w panko tofu.