Partnerzy portalu
Jak przygotować danie z makaronem? Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii i Szef Kuchni Fanex, radzi, jak przygotować danie z makaronem; fot. mat. pras.

Jak przygotować danie z makaronem?

W jaki sposób wzbogacić smak makaronu wyborem odpowiedniego sosu i czym powinniśmy kierować się przy wyborze? Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii i Szef Kuchni Fanex, podpowiada, jak zrobić świetne danie z pasty.

Autor: AW Data: 12 kwietnia 2022 10:39

– „Cucina povera” – bo tak należałoby zacząć ten wątek… „Kuchnia biedaków”, to stamtąd cudo zwane makaronem się wywodzi. Makaron, choć temat wydawałoby się błahy, niepozornie wdaje się w niejedno domowe, ale i w najwyższej jakości restauracyjne danie. Niby prosty, przygotowany jedynie z mąki, wody i jajka – ale, jakże majestatyczny i jak bardzo wszechstronnie wykorzystywany w codzienności produkt. Niemniej jednak warto „przyłożyć” się do tego, aby nasze danie z jego wykorzystaniem było idealne i pozostało na naszych podniebieniach przez nieco dłużej, niż kilkanaście sekund – mówi Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii i Szef Kuchni Fanex.

Jak przyrządzić makaron?

Jak przygotować idealne danie z makaronem?

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

– Po pierwsze ugotujmy według ustalonych już dawno temu zasad makaron – niechże będzie on ugotowany w lekko osolonej wodzie, nie do końca – lekko twardy, na koniec sos zrobi swoje… Nie przelewajmy go wodą, jego smak i oblepiająca go skrobia połączy się finalnie z wybranym przez nas sosem – radzi Łukasz Lisowski.

Dobór sosu do makaronu…? Choć ustalone są już pewne zasady, które stanowczo „nakazują” łączenie danego rodzaju makaronu z danym sosem, to zdaniem Eksperta ds. Gastronomii i Szef Kuchni Fanex absolutnie nie powinniśmy ograniczać się jedynie do twardo postawionych zasad.

– Szanujmy klasyki takie, jak sos Bolognese, czy Carbonara – ale pozostawmy im miejsce na naszą fantazję. Klasyczny sos pomidorowy, czy też ten najzwyklejszy sos na bazie wiejskiej śmietany niech stanie się polem do popisu dla naszej kulinarnej wyobraźni. O ile, jak już wspomniałem, Carbonara czy też Bolognese jest klasykiem którego „ruszać” się nie powinno, to pomidorowy i śmietanowy sos daje nam przeogromne pole do kulinarnie cyrkowego popisu – do każdego z nich dodajmy to, co nam fantazja do głowy przyniesie: tuńczyk, oliwki, kapary, papryka, pomidory suszone, bazyliowe pesto – ale i to pesto z suszonych pomidorów, leśne grzyby, parmezan w dużej ilości, świeże zioła, zielony pieprz… tego jest mnóstwo. Nie bójmy się kulinarnych eksperymentów – zachęca Łukasz Lisowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.