Partnerzy portalu
Jak przygotować sernik idealny: tradycyjny i wegański?

Jak przygotować sernik idealny: tradycyjny i wegański?

Autor: Artykuł promocyjny Upfield Polska Data: 14 marca 2022 12:00

Zbliża się Wielkanoc, a dla cukierników oznacza to jedno: skupienie uwagi na babkach, mazurkach i – oczywiście – sernikach. Sprawdzamy, które sernikowe trendy 2022 roku warto wziąć pod uwagę tworząc ofertę ciast oraz podpowiadamy, jak upiec sernik idealny, zarówno tradycyjny, jak i w pełni roślinny.

Rodzaje serników. Który jest najmodniejszy?

Nie dziwi, że wciąż na topie, zwłaszcza w okresie wielkanocnym, jest tradycyjny polski sernik przygotowywany z mielonego twarogu, jaj, masła, śmietanki i cukru. Uwielbiamy wszystkie jego odmiany: krakowski z bakaliami i kratką z ciasta, puszysty wiedeński ze skórką pomarańczową czy sernik kropla rosy z charakterystyczną pianką.

Z witryn cukierni i kawiarni nie znika też sernik nowojorski, który od polskiego różni się przede wszystkim głównym składnikiem. W klasycznej amerykańskiej recepturze używa się bowiem serka kremowego zamiast twarogu. Nowocześni cukiernicy korzystają chętnie z Ramy Professional Creamy Delight, która charakteryzuje się bogatym smakiem i kremową konsystencją. Jest też bardziej efektywna kosztowo niż tradycyjny serek śmietankowy.

Całkiem niedawno rozsmakowaliśmy się w serniku baskijskim. Składniki masy serowej są w nim podobne jak w serniku nowojorskim. Różni się brakiem spodu i mocno przypieczonym wierzchem. Wciąż czekamy na pojawienie się mody na sernik japoński, który zachwyca sprężystością. Jego sufletową konsystencję otrzymuje się najpierw ucierając serek kremowy z żółtkami i masłem, a następnie dodając białka z cukrem ubite na gęstą pianę.

Porady: sernik idealny

Sernik to ciasto kapryśne i wymagające, a przygotowanie jego idealnej wersji wymaga doświadczenia i wiedzy. Swoimi poradami podzielił się Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. Jak brzmi jego pierwsza rada?

– Wszystkie składniki masy serowej należy doprowadzić do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem miksowania – mówi Robert Kopacz. – Pozwoli to uniknąć pojawienia się nieapetycznych grudek – wyjaśnia.

Aby uchronić się przed tworzeniem grudek, warto zrezygnować z samodzielnego mielenia twarogu na rzecz gładkiej i kremowej Ramy Professional Creamy Delight. Jej dodatkową korzyścią jest to, że nie podpływa wodą podczas podgrzania, dzięki czemu zachowuje stabilność i atrakcyjność.

Z ogrzaniem składników do temperatury pokojowej łączy się kolejna porada: nie miksować masy serowej zbyt długo, zwłaszcza po dodaniu jajek. Długie lub szybkie mieszanie powoduje napowietrzanie się masy, które przyczynia się do zbyt gwałtownego wyrastania i pękania sernika. Ogrzanie składników sprawi, że połączymy je znacznie szybciej.

Jeśli chcemy uniknąć pęknięć, możemy do masy serowej dodać odrobinę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Warto mieć na uwadze, że zmienia to konsystencję ciasta na cięższą i bardziej zbitą. Jeśli chcemy uzyskać miękki, kremowy sernik, wybierzmy recepturę bez dodatku mąki.

– Temperatura pieczenia sernika ma ogromne znaczenie – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Niektórzy cukiernicy obniżają temperaturę w trakcie pieczenia, zaczynając od 180 stopni i kończąc na 160 stopniach. Inni pieką serniki dłużej, ale w niższej temperaturze, do 150 stopni. Warto przetestować kilka opcji i wybrać tę, która w naszym przypadku sprawdzi się najlepiej – radzi Robert Kopacz.

Istnieją też różne szkoły studzenia sernika: jedni wyciągają go natychmiast, inni studzą przy uchylonych drzwiach, następnie natomiast trzymają sernik w zamkniętej komorze pieca aż do wychłodzenia się grzałek. Najpewniejsza jest ostatnia opcja, która zapewni stabilne, powolne studzenie i ograniczy ryzyko opadnięcia ciasta.

Jak upiec sernik wegański?

Zwiększa się liczba gości i klientów, którzy sięgają po lżejsze desery i rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na zdrowie, planetę czy też zwyczajnie smak. Przygotowanie dla nich roślinnych odpowiedników sernika pozytywnie ich zaskoczy i zachęci do zamówienia Twojego wypieku.

Jak przygotować wegańską masę serową? Szkół jest wiele, dlatego dobrze jest przetestować jedną z poniższych opcji.

- Namoczone nerkowce zmiksowane ze śmietanką kokosową lub smaczną, delikatną w smaku i kremową Florą Professional Wielofunkcyjną 31%, do których dodaje się rozpuszczony kwasek cytrynowy i cukier.

- Tofu naturalne i ugotowana kasza jaglana zmiksowane na gładką masę, a następnie zakwaszone i posłodzone.

- Roślinny serek śmietankowy wymieszany ze śmietaną kokosową lub Florą Professional Wielofunkcyjną 31%, kwaskiem cytrynowym, cukrem i skrobią ziemniaczaną.

Ta trzecia opcja znacząco skraca proces przygotowywania sernika i zapewnia smak oraz konsystencję najbardziej zbliżone do oryginału. Świetnie sprawdzi się tu Kremowy Violife o smaku naturalnym – roślinna alternatywa o jedwabistej konsystencji, która zasmakuje również miłośnikom tradycyjnego serka śmietankowego.

Sernik dla każdego? Jesteśmy na tak

Popularność serników z różnych kuchni świata, w pełni roślinnych wypieków oraz deserów bez alergenów rośnie rok do roku. Innowacyjni cukiernicy i szefowie kuchni są w stanie odpowiedzieć na te potrzeby, a tym samym zagarnąć zwiększającą się pulę klientów. Dlatego warto być na bieżąco z trendami i oferować gościom zarówno tradycyjne serniki, jak i ich wegańskie odpowiedniki.

 

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!