Sezon na bitą śmietanę nie kończy się wraz z ostatnimi letnimi deserami i nadejściem jesiennych chłodów. Tak naprawdę, nie kończy się wcale. Bitą śmietanę możemy stosować w naszej kuchni przez cały rok. Zebraliśmy kilka porad oraz pomysłów na jej użycie w zimowych deserach.
Bita śmietana jest nieodłącznym składnikiem zimowych kaw, takich jak latte z syropem korzennym czy kawa po wiedeńsku (z rozpuszczoną czekoladą i posypką z cynamonu lub czekolady). Różyczka ze śmietany nie tylko dodaje im kremowości i elegancji, ale też pozwala utrzymać na powierzchni napoju cięższe dodatki, takie jak orzechy, ciasteczka, wiórki czekolady czy pianki marshmallows, które inaczej rozpuściłyby się lub trafiłyby na dno przed podaniem.
Goście chętnie zamawiają też gorącą czekoladę lub kakao z bitą śmietaną, która dodaje im aksamitności. Ubita śmietana świetnie pasuje do mniej szablonowych napojów mlecznych, takich jak gorące mleko z dodatkami smakowymi i syropami, matcha latte, złote mleko (mleczny napar z kurkumy i przypraw) czy różowe latte z buraka.
– Idealna bita śmietana do mlecznych napojów jest pięknie wyszprycowana, zachowuje swój kształt nawet pod wpływem ciepła i jest łatwa w aplikacji – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Violife Professional. Dlatego przy serwowaniu napojów świetnie sprawdzają się bite śmietany w sprayu, takie jak Rama Professional Creme Dolce z profesjonalną końcówką do dekoracji.
Bitą śmietanę możemy też serwować do napojów alkoholowych, takich jak uwielbiane przez narciarzy bombardino. Ten popularny we włoskich kurortach narciarskich drink jest połączeniem ajerkoniaku i brandy. Podaje się go na ciepło z dodatkiem bitej śmietany.
– Łącząc bitą śmietanę z alkoholem musimy uważać na to, by nie uległa zważeniu – radzi Robert Kopacz. – Dlatego wielu szefów kuchni i cukierników sięga po niezawodną Ramę Cremefine Profi Wielofunkcyjną 31%, którą można stosować razem z alkoholem czy kwaśnymi składnikami – dodaje.
Bita śmietana jest również popularnym dodatkiem do zimowych ciast i deserów. Wielu cukierników stawia na uwielbianą przez dużych i małych klasykę, czyli szarlotkę na ciepło serwowaną z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Ubita śmietanka doda też wyjątkowego charakteru sufletom na ciepło, ciastom czekoladowym z płynnym wnętrzem (lava cakes) czy amerykańskim plackom z owocami.
Świetnie sprawdzi się również w deserach podawanych w pucharkach, szklankach czy słoiczkach, zarówno z lodami, jak i z musem, kremem czy biszkoptem i owocami. Ciekawe kompozycje to deser z ciepłymi malinami z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną, mus piernikowy z wiśniami ozdobiony różyczkami śmietany czy pokruszone ciasto czekoladowe przekładane ubitą śmietanką i konfiturą pomarańczową.
– Desery w słoiczkach są niezwykle popularne jako opcja na dowóz. Prezentują się równie dobrze jak te w pucharkach, a mogą bezpiecznie dotrzeć do gości – zwraca uwagę Robert Kopacz, szef kuchni Violife Professional. Decydując się na umieszczenie ich w ofercie warto postawić na bitą śmietanę, która utrzymuje świeżość przez wiele dni, taką jak Rama Professional do ubijania 35%. Idealne, stabilne po wyszprycowaniu różyczki utrzymują swoją formę aż do trzech dni.
Bitą śmietanę możemy z łatwością serwować w każdym lokalu, niezależnie od tego, czy posiadamy foodtruck, kameralną kawiarnię czy wykwintną restaurację. Na ubicie idealnej śmietany pozwalają maszyny i syfony, w których doskonale sprawdzają się takie produkty jak Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna 31% czy Rama Professional do ubijania 35%.
Jeśli nie mamy możliwości wstawienia do naszego lokalu maszyny do bitej śmietany, a nasi pracownicy nie mają doświadczenia z syfonem, warto postawić na profesjonalne śmietany w sprayu, jak Rama Professional Creme Dolce. Zachowuje ona stabilność w ciepłych i zimnych aplikacjach oraz posiada wyśmienitą konsystencję, doskonały smak i piękny wygląd dzięki profesjonalnej końcówce do dekoracji.
Tworząc ofertę deserów, nie możemy zapominać o gościach, którzy unikają alergenów lub produktów pochodzenia zwierzęcego. – Aby ugościć alergików i wegan, nie wystarczy po prostu usunięcie bitej śmietany z zamówienia. Goście na specjalnych dietach wymagają, by ich napoje i desery były równie złożone i apetyczne, co te tradycyjne – wyjaśnia Robert Kopacz, szef kuchni Violife Professional.
Z pomocą przychodzi Najlepszy produkt dedykowany gastronomii 2020 według Roślinniejemy, czyli Flora Professional Plant Wielofunkcyjna 31%. Ta bogata, kremowa alternatywa dla krowiej śmietanki nie zawiera laktozy ani innych popularnych alergenów, takich jak soja i gluten. Zachowuje stabilność do czterech godzin po ubiciu, w połączeniu z alkoholem i kwaśnymi składnikami, a nawet po rozmrożeniu. Można używać jej jak klasycznej śmietanki: w maszynach i syfonie oraz ubijając mikserem.
Bita śmietana sprawia, że zimowe desery, ciasta na ciepło i rozgrzewające napoje nabierają nowego charakteru. Dodaje im kremowości, delikatnej słodyczy i niezapomnianej prezencji. Nie warto z niej rezygnować!
Nie przegap najważniejszych wiadomości