Jak wejść w dowozy jedzenia i zakupów? Historia Kamila, franczyzobiorcy Stava



Artykuł promocyjny Stava - 17 listopada 2021 08:24


Rynek dowozów jedzenia urósł w 2020 roku aż o 42% i jest teraz warto prawie 9,5 mld zł. Polacy cały czas chętnie zamawiają jedzenie z restauracji i przyzwyczaili się też do tego, że otrzymują do domu zakupy spożywcze. Kamil, franczyzobiorca Stava z Legnicy i Lubina, opowiada jak i dlaczego wszedł w biznes oparty na dowozach.

Stava to lider rynku usług gastro-kurierskich w Polsce. Sieć franczyzowa firmy liczy w tej chwili 50 oddziałów i kolejne są w trakcie uruchamiania. Oddziały Stava specjalizują się w dowozach jedzenia z restauracji i zakupów ze sklepów. Jednym z franczyzobiorców firmy jest Kamil, który jest właścicielem oddziałów działających w Legnicy i Lubinie.

Od kuriera do właściciela firmy

- Na początku zacząłem dorabiać sobie jako kierowca w jednej z Legnickich restauracji. Po jakimś czasie zaczęły się do mnie zgłaszać inne restauracje czy nie chciałbym nawiązać współpracy także z nimi. Wiadomo - nie rozdwoję się - dlatego pomyslałem, żeby wszystkie te restauracje połączyć, założyć własny biznes. Zacząłem od dwóch restauracji, potem były trzy, potem były cztery, był dodatkowy kierowca. Wszystko to było robione na telefonie, jakieś starsze auta, trudne początki - wspomina Kamil.

Z czasem Kamil zaczął obsługiwać jako kurier i szef własnej firmy jednocześnie tyle dowozów i miał tyle obowiązków związanych z logistyką dowozów, że zaczął szukać wsparcia. - Przyszedł czas, że po prostu mnie to przerosło. Dlatego zacząłem szukać pomocy jakiegoś systemu informatycznego i tak trafiłem na Stavę - opowiada Kamil.

{youtube;OK5IZUJUNkA}

Wsparcie w starcie oddziału

Stava zapewnia każdemy franczyozbiorcy narzędzia IT wspierające prowadzenie oddziału. Z jednej strony jest to system do optymalizacji i automatyzacji logistyki dowozów. Z drugiej zaś, panel administracyjno-księgowy pozwalający w czasie rzeczywistym analizować kondycję finansową oddziału - liczyć cash-flow firmy, kontrolować koszty i śledzić przychody.

- Miałem i mam pomoc w każdym aspekcie startu oddziału. Jak prowadzić działalność, jak sprzedawać usługę, jak to wyceniać, jak prowadzić rozmowy - słowem, wszystko. Można powiedzieć, że zaczynałem od zera, na niczym się nie znałem, także z każdej dziedziny zostałem przeszkolony - mówi Kamil.

Oprócz tego, sieć gastro-kurierska zapewnia każdemu franczyzobiorcy niezbędne szkolenia teoretyczno-praktyczne z prowadzenia oddziału. Oferuje też wsparcie operacyjne przed startem działania oddziału i przez pierwsze tygodnie jego działalności. Zespół obsługi klienta wspiera wszystkie oddziały w ich codziennych sprawach związanych z obsługą konsumentów i restauracji.

Rynek z perspektywą

Kamil początkowo obawiał się, że resturatorzy będą niechętnie podchodzić do usług gastro-kurierskich. Z czasem okazało się, że jego obawy były przesadne.

- Szczególnie, że mamy takie czasy, że restauracje bardzo mocno opierają się o dowozy. Dlatego wydaje mi się, że ilość dowozów cały czas będzie rosnąć, nie tylko w Legnicy, ale i w całej Polsce, z tego względu, że, nie ma co oszukiwać, ludzie są coraz bardziej wygodni - przewiduje Kamil.

Dla kogo to jest biznes?

Dowozy jedzenia mają przed sobą dynamiczną przyszłość. Ale czy to jest biznes, w którym sprawdzi się każdy?

- Na pewno nie jest to biznes dla ludzi wygodnych. Trzeba co chwilę doglądać czy wszystko działa, czy wszystko funkcjonuje, być przygotowanym na to, że w każdej chwili auto może się zepsuć. Dlatego trzeba być elastycznym i być przygotowanym na to, że można sobie “pobrudzić ręce”. Ale ogólnie jako działalność, jeżeli ktoś lubi kontakt z ludźmi, pracę z ludźmi, to jak najbardziej polecam. Na dowód tego, po osiągnięciu pewnej skali w Legnicy otworzyłem drugi oddział w Lubinie - zauważa Kamil.

Jeżeli historia Kamila zainspirowała Cię do wejścia w biznes oparty na dowozach to koniecznie dowiedz się więcej jak zostać franczyzobiorcą Stava. Daj sobie szansę na poprowadzenie własnego biznesu, wejdź na www.zarabiajnadowozach.pl. Teraz dołączenie do sieci Stava jest łatwiejsze niż kiedykolwiek!

{media;12433;;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/24/33/012433.jpg;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/24/33/012433_620.jpg}