Partnerzy portalu
Jak zadbać o alergików w restauracjach hotelowych? Jak zadbać o alergików w restauracjach hotelowych? fot. Schutterstock

Jak zadbać o alergików w restauracjach hotelowych?

Coraz większa świadomość żywieniowa gości oraz lepsza diagnostyka sprawiają, że w hotelowych restauracjach nie możemy dłużej ignorować diet wykluczających produkty powodujące alergie i nietolerancje pokarmowe. Jak przygotować restaurację do wizyt alergików?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 05 lipca 2021 00:00

Jak na pewno wiesz, polskich restauratorów obowiązuje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nakazuje ono restauratorom informowanie gości o składzie potrawy, w tym o zawartości najpopularniejszych alergenów – jak glutenu, mleka, jaj, skorupiaków i ryb, soi czy orzechów ziemnych.

Jak informować o alergenach?

Ustawodawca nie wskazuje formy informowania o alergenach, dlatego to od Ciebie zależy, którą uznasz za najlepszą. Najczęściej stosowane formy to:

1.      Umieszczenie w opisie dania cyfr, które wskazują na dane alergeny zgodnie z listą z rozporządzenia,

2.      Umieszczenie w opisie dania listy alergenów,

3.      Umieszczenie w opisie dania ikon alergenów,

4.      Umieszczenie na tablicy dostępnej w lokalu listy alergenów, które znajdują się w potrawach,

5.      Udostępnienie gościowi listy alergenów na życzenie.

Najlepsza forma to taka, w której gość od razu ma informację dotyczącą alergenów – to znaczy może sprawdzić ich zawartość w określonych daniach przy stoliku, w menu, bez angażowania w to obsługi. Forma zależy od naszego wzoru menu.

Ogranicz alergeny w każdym daniu

Tworząc menu restauracji hotelowej, od samego początku warto pamiętać o alergikach i tak komponować składniki potraw, by w każdej znalazło się jak najmniej najpopularniejszych alergenów. Zrezygnujmy z sosów zagęszczonych mąką pszenną, zup zaprawionych śmietaną i dań doprawionych sosem rybnym lub postawmy na bezglutenowe, bezlaktozowe i bezrybne odpowiedniki.

- Wybierając produkty do gotowania, warto postawić na takie, które nie zawierają alergenów – radzi Robert Kopacz, Szef Kuchni Upfield Professional. – Przykładem mogą być roślinne alternatywy śmietanki Flora Plant 15% i Flora Plant 31%, które charakteryzują się tym samym smakiem i funkcjonalnością, co tradycyjna śmietanka, a nie zawierają alergenów wskazanych przez Unię Europejską – dodaje Robert Kopacz.

Dania dla alergików w hotelowej restauracji

Samo ograniczenie alergenów w składniach zwykle bardzo pomaga w goszczeniu alergików, ale najczęściej nie jest wystarczające – i koniecznym jest stworzenie potraw, które całkowicie nie zawierają niepożądanych składników. Co możemy przygotować?

Przystawki:

Zupy:

  • Tradycyjny barszcz z białą fasolą lub bez
  • Marokańska harira z soczewicą i ciecierzycą
  • Włoskie minestrone z Violife Tartym Prosociano zamiast parmezanu

Dania główne:

  • Curry z batatem i sezonowymi warzywami z mlekiem kokosowym, podane z ryżem
  • Makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym, pieczonymi warzywami i kurczakiem
  • Sałatka grecka z roślinną alternatywą sera Violife Greckim białym

Desery:

Każdy gość jest równy

Prowadząc restaurację hotelową, powinniśmy zadbać o to, aby każdy z odwiedzających nas gości miał możliwość skosztowania różnych dań i cieszenia się różnorodnością oferty. Zadbajmy więc o alergików, osoby unikające jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Dzięki temu możemy liczyć na dobre oceny oraz ponowne wizyty w naszym hotelu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.