Ketchup - jak wybrać najlepszy



materiał prasowy Fanex - 27 stycznia 2022 15:10


Jakiego gotowego sosu nie może zabraknąć w kuchni? Ketchupu! To nie tylko idealny dodatek do kanapek, zapiekanek i innych przekąsek, ale również świetna baza dla sosów czy zup. Ketchup lubi w zasadzie każdy. Jest uniwersalnym i sprawdzonym sosem, bez którego trudno wyobrazić sobie danie z grilla, frytki czy hot-doga. Na rynku dostępnych jest wiele produktów: który keczup zatem wybrać? Podpowiadamy, na jakie ketchupy warto zwrócić uwagę podczas zakupów oraz wyjaśniamy, dlaczego warto wprowadzić ten sos do codziennej diety.

Ketchup – uniwersalny sos o wyjątkowych właściwościach

Charakterystyczny smak ketchupu trudno pomylić z czymś innym. Pierwotnie sos ten był chińską zaprawą do ryb; w Europie pojawił się pod koniec XVII wieku, a w USA – w XIX i wtedy to właśnie zyskał skład zbliżony do współczesnego. Od tego czasu zdołał podbić serca miłośników przekąsek na całym świecie, a rozmaite warianty połączenia pomidorów, cukru i octu z przyprawami dostępne są w niemal każdym sklepie spożywczym. Nic dziwnego: oprócz doskonałego smaku najlepszy ketchup jest także źródłem cennych składników. Znajdziemy w nim witaminę A, C i E, witaminy z gruby B, sód, potas, magnez, wapń i cynk oraz likopen – silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia w organizmie. Co ciekawe, lepiej przyswajamy go właśnie z ketchupu, a nie ze świeżych pomidorów. Nie każdy wie także, że ketchup można wykorzystać także do czyszczenia garnków i biżuterii, usuwania nieprzyjemnych zapachów lub w roli... maseczki do twarzy i włosów! To sos, którego zdecydowanie nie może zabraknąć w naszych kuchniach. Jak zatem wybrać najlepszy produkt?

Najlepszy ketchup? Zerkaj na składy!

Współcześnie ketchup powstaje na bazie koncentratu pomidorowego, cukru, octu i przypraw. Przy wyborze zwróć uwagę na zawartość pomidorów: im więcej koncentratu, tym bardziej wyrazisty smak. Najlepsze ketchupy mają w swoim składzie ponad 70% koncentratu – jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, wybierz ketchup premium. Choć ketchupy są sosami pasteryzowanymi, w składzie często możesz znaleźć benzoesan sodu – jest on wykorzystywany jako substancja konserwująca, by ketchup zyskał dłuższy termin przydatności do spożycia po otwarciu. Nie musisz obawiać się także skrobi modyfikowanej – to bezpieczny składnik, który nie wywołuje skutków ubocznych, a dodaje się ją w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Określenie „modyfikowana” oznacza obróbkę mającą na celu uzyskanie skrobi o lepszych właściwościach. W ketchupie nie powinny znajdować się natomiast sztuczne barwniki. A cukier? Warto pamiętać, że w połączeniu z innymi przyprawami wydobywa smak i sprawia, że keczup nie smakuje jak zwykła pulpa z pomidorów – trudno zatem uniknąć tego składnika.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Łagodny czy pikantny? 

Zarówno łagodne, jak i pikantne ketchupy mają swoje grono zwolenników. Miłośnicy ostrzejszych smaków uważają, że łagodny ketchup nie jest tak wyrazisty, obrońcy łagodniejszego sosu twierdzą, że ostrość zagłusza często aromat pomidorów. Przy wyborze kieruj się tym, w jaki sposób planujesz wykorzystać ketchup: łagodny lepiej sprawdzi się jako baza do sosów lub dodatek do dziecięcych przekąsek. Pikantny to z kolei propozycja idealnie uzupełniająca smak dań z grilla. Jeśli chodzi o kaloryczność, różnice pomiędzy tymi dwoma wariantami nie są zbyt duże, jednak ketchup pikantny jest zawsze nieco mniej kaloryczny od łagodnego.

No i najważniejsze – smak!

Choć ketchup jest przede wszystkim dodatkiem do dań, jego aromat potrafi całkowicie odmienić smak potrawy lub przekąski, dlatego podczas zakupów kieruj się przede wszystkim własnymi preferencjami. Choć niektóre produkty kuszą niską ceną, taki wybór może okazać się nietrafioną inwestycją. Tanie ketchupy często charakteryzuje nieprzyjemny chemiczny posmak, przez który łatwo stracić apetyt. Jeśli cenisz sobie wysoką jakość i szukasz bogactwa aromatów, sięgnij po ketchup premium, w którym znajdziesz starannie wyselekcjonowane pomidory oraz autorskie kompozycje przypraw.