Partnerzy portalu
Krajowa Spółka Cukrowa: Nie grozi nam brak cukru Polski Cukier: Nie grozi nam brak cukru/fot. shutterstock

Krajowa Spółka Cukrowa: Nie grozi nam brak cukru

Autor: Albert Katana Data: 25 lipca 2022 12:16

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier w ramach swoich zobowiązań i dostawy odbywają się bez zakłóceń. Nie grozi nam brak cukru – zapewnia Szymon Smajdor, rzecznik prasowy spółki Polski Cukier.

Konsumenci coraz częściej skarżą się na brak lub sprzedaż reglamentowaną cukru w sklepach sieciowych. Czy grozi nam brak cukru?

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier w ramach swoich zobowiązań i dostawy odbywają się bez żadnych zakłóceń. Nie grozi nam brak cukru.

Pfeifer & Langen Polska prognozuje, że koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o 40%, co przełoży się na co najmniej dwukrotną podwyżkę cen cukru. Jak Polski Cukier skomentuje te prognozy?

Cena cukru w Europie będzie głównie zależeć od kosztów produkcji, których istotnym składnikiem jest koszt surowca. Uprawa buraków cukrowych konkuruje z innymi uprawami jak np. pszenica, kukurydza, rzepak i musi być atrakcyjna dla plantatorów buraków. Krajowa Grupa Spożywcza S.A.. zdaje sobie sprawę z sytuacji na rynku upraw i stara się zaproponować polskim rolnikom korzystne warunki cenowe za surowiec, jakim są buraki i tym samym zapewnić polskim konsumentom dostęp do polskiego cukru.

Poza wzrostem kosztów produkcji eksperci jako przyczynę przewidywanego wzrostu cen podają kryzys paliwowy, który wymusi zwiększoną produkcję biopaliw, co przyczyni się do ograniczenia dostępności surowca do produkcji cukru. W jaki sposób zachodzi ta relacja pomiędzy biopaliwami a burakami cukrowymi? Czy rzeczywiście stoimy przed wyborem “albo paliwo albo cukier”?

Zwiększone koszty produkcji będą głównym czynnikiem wzrostu cen na przyszły sezon. Głównymi producentami etanolu z buraków cukrowych w Europie jest Francja i Niemcy. Jest to rynek stabilny, który charakteryzuje się niewielkimi odchyleniami w zakresie produkcji i konsumpcji.

W Polsce do produkcji etanolu używa się melasy, która jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Można również używać innych surowców jak na przykład kukurydza, czy zboża.

W Polsce nie ma dylematu „albo paliwa, albo cukier”, bo nie używa się cukru do produkcji etanolu.

Korelacja pomiędzy produkcją cukru, a produkcją etanolu zachodzi głównie na rynku światowym, gdzie jednym z głównych producentów etanolu z trzciny cukrowej jest Brazylia i w zależności od relacji cen ropy naftowej i cukru, część produkcji cukru może być przekierowywana do produkcji etanolu. To dzieje się od wielu lat i nie wpływa znacząco na podaż cukru na rynkach światowych.

Sporo mówi się o brakach cukru w Biedronce - czy Polski Cukier dostarcza swoje produkty do Biedronki? Z czego wynikają te braki - czy to efekt negocjowania nowej ceny?

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier do części sklepów Biedronki, zgodnie z zawartymi kontraktami i te dostawy odbywają się i będą się odbywały bez zakłóceń. W lipcu realizacje zamówień do 10 z 16 centrów dystrybucji sieci Biedronka, które obsługuje Krajowa Grupa Spożywcza S.A.  wyniosły 100%. Podkreślamy, że zaopatrywaniem sklepów sieci handlowe zajmują się samodzielnie, a Krajowa Grupa Spożywcza S.A., jako  dostawca produktów nie ma na to wpływu.

Również polityka cenowa sieci detalicznych (cena na półce) jest w pełni zależna od poszczególnych sieci i dostawcy produktów nie mają na nią wpływu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz