Partnerzy portalu
Makro wydało książkę "Sto receptur na sto lat niepodległości" fot. unsplash.com

Makro wydało książkę "Sto receptur na sto lat niepodległości"

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)", zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 02 listopada 2018 15:59

W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna będzie na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl

W tworzeniu książki brali udział tacy szefowie kuchni jak:

- Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,
- Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
- Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
- Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
- Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
- Przemysław Błaszczyk – szef kuchni restauracji Novo w Katowicach,
- Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
- Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
- Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
- Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
- Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
- Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,
- Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko,
- Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
- Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
- Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
- Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,
- Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
- Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
- Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
- Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
- Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
- Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
- Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
- Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,- Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
- Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.