McDonalds: ściśle współpracujemy z polskimi rolnikami



PAP - 23 kwietnia 2021 15:25


- Mamy w Polsce ponad 450 restauracji prowadzonych przez 75 polskich franczyzobiorców. U podstaw tego systemu stoi polskie rolnictwo, większość produktów sprzedawanych w McDonald's jest produkowanych w Polsce - mówi Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska.

Rolnicza produkcja ekologiczna nie jest zacofana. Wymaga od producentów rolnych dużo więcej wiedzy i kompetencji niż standardowa - mówi dyrektor departamentu jakości żywności i bezpieczeństwa produkcji roślinnej MRiRW Michał Rzytki.

Maciej Golubiewski, szef gabinetu unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, z kolei zauważył, że rolnictwo ekologiczne nie tylko w Polsce zbudowane jest przeważnie z małych gospodarstw - to sytuacja w całej Europie. Golubiewski stwierdził, że w kolejnych latach istotne będzie zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego w Polsce m.in. przez zmianę otoczenia małych rolników, którzy są pokrzywdzeni w wyścigu konkurencyjnym - małe gospodarstwa m.in. nie mają często wsparcia w systemie łańcucha dostaw. Według niego "brakuje im naturalnie siły przebicia, aby np. efektywnie negocjować ceny".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jego zdaniem w segmencie rolnictwa ekologicznego istotne są kontrole, żeby gwarantowana była odpowiednia jakość produktów. W nowej polityce rolnej UE ma być wprowadzone podejście polegające na spojrzeniu na rolnictwo przez pryzmat ryzyka; gospodarstwa z małym ryzykiem nie będą kontrolowane tak często. Golubiewski powiedział, że drugą zmianą, która wejdzie w życie od 2022 roku, będą certyfikacje grupowe - grupa rolników będzie mogła przedstawić jeden certyfikat i tworzyć np. biookręgi.

Prezes McDonald's Polska Adam Pieńkowski przyznał, że McDonald's jest w Polsce bardzo blisko gospodarstw. - Mamy w Polsce ponad 450 restauracji prowadzonych przez 75 polskich franczyzobiorców. U podstaw tego systemu stoi polskie rolnictwo, większość produktów sprzedawanych w McDonald's jest produkowanych w Polsce. Dlatego jesteśmy żywo zainteresowani wzrostem jakości i wymiaru ekologicznego polskich rolników - dodał.

I dodał, że ponad połowa dostawców wołowiny, z którymi współpracuje firma, ma certyfikację. - To dobrostan zwierząt, wiedza na temat antybiotyków i odpowiedniego prowadzenia gospodarstw - przyznał.