Partnerzy portalu
Menu nadmorskiej restauracji. Jakie dania są strzałem w dziesiątkę?

Menu nadmorskiej restauracji. Jakie dania są strzałem w dziesiątkę?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 20 lipca 2022 08:00

Zdecydowana większość nadmorskich restauracji stawia na wielorakość typów potraw i serwowanych kuchni. Nic dziwnego! Pozwala to ugościć zróżnicowanych gości, a nad morzem spotkamy wszystkich: kulinarnych tradycjonalistów i eksperymentatorów, miłośników lekkich dań i porcji XXL, alergików, wegetarian i wegan, dzieci i seniorów o specjalnych potrzebach dietetycznych.

Jak skomponować takie menu? Najlepiej przeanalizować możliwości Twojej restauracji, umiejętności zespołu i dostępność produktów, a następnie testować rentowność konkretnych pozycji. Jakie kategorie dań warto rozważyć?

Sałatki: dla lubiących lekkość

Kilka różnorodnych sałatek odpowie na potrzeby gości, którzy szukają soczystych, chrupiących i świeżych potraw. Dobrze jest posiadać w menu przynajmniej jedną sałatkę roślinną, jedną z serem i jedną z mięsem.

Doskonałymi dodatkami do w pełni wegańskiej sałatki są świeże i grillowane warzywa, marynowane i smażone tofu, edamame czy prażona ciecierzyca w przyprawach. Wyjątkowości sałatce doda alternatywa dla sera feta Violife Grecki biały, o wyjątkowej kremowości i autentycznym, greckim pochodzeniu.

Świetne wegetariańskie kompozycje to na przykład ser kozi i konfitura z czerwonej cebuli, kulki mini mozzarelli i soczyste pomidorki koktajlowe czy gorgonzola z winogronami i orzechami włoskimi. W mięsnych sałatkach możesz podać grillowanego kurczaka czy włoską wędlinę.

Za jakość sałatki, poza świeżymi składnikami i ciekawymi kompozycjami, odpowiada sos. Przygotowując winegret, warto postawić na wysokiej jakości oliwę o zbilansowanym smaku i przyjemnej goryczce. Taka właśnie jest pochodząca z Grecji Oliwa Extra Virgin Altis charakteryzująca się naturalnym pochodzeniem i tradycyjnymi metodami zbierania oliwek.

Dania rybne: dla wakacjowiczów

Dla nadmorskich turystów ryba jest daniem flagowym. Mają wysokie wymagania, nie tylko co do sposobu jej przyrządzenia i podania, ale też świeżości i smaku. Dlatego tworząc sekcję dań rybnych, najlepiej postawić jest na ryby ze sprawdzonego źródła, do których masz stały dostęp. Dzięki temu nie zawiedziesz gości nieświeżą rybą.

Największą popularnością cieszą się ryby smażone w mące, panierce lub w cieście, a także ryby z grilla. Jeśli Twoi goście lubią oryginalne potrawy, możesz zaserwować im klopsiki rybne w delikatnym sosie lub rybnego burgera podanego z frytkami stekowymi i zestawem surówek.

Dania mięsne: dla tradycjonalistów

Ta sekcja menu najczęściej przeznaczona jest dla tradycjonalistów, którzy na obiad preferują schabowego, polędwiczki lub karkówkę, oraz dla miłośników fit potraw, którym największą przyjemność sprawi grillowana pierś z kurczaka lub indyka z lekkimi dodatkami. Warto posiadać kilka mięsnych obiadów, by zadowolić te dwie grupy.

Pizza: dla każdego

Zdecydowana większość Twoich gości lubi pizzę! Wiele nadmorskich lokali ma ją w swojej ofercie. Jeśli chcesz się wyróżnić i zaoferować pizzę faktycznie wszystkim gościom, nie możesz zapominać o alergikach i tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przygotowanie bezglutenowego ciasta na pizzę nie jest wyzwaniem – znajdziesz bowiem gotowe mieszanki do pizzy bez glutenu, które zapewniają puszyste i delikatne ciasto. Co jednak z osobami, które nie jedzą sera? Zapytaliśmy o to szefa kuchni Upfield Professional Roberta Kopacza.

– Kiedyś osoby unikające sera mogły wybrać tylko klasyczną marinarę. Dziś istnieje wiele alternatyw dla sera, które doskonale się topią i delikatnie ciągną – mówi Robert Kopacz. – Do takich produktów należą bloki Violife, zwłaszcza Violife Blok do Pizzy o smaku klasycznym i Violife Blok do tarcia o smaku gouda. Pizzę po upieczeniu można obsypać Violife Tartym prosociano będącym aromatyczną alternatywą dla parmezanu. Warto przetestować! – dodaje Robert Kopacz.

Do pizzy dobrze jest zaoferować gościom sosy lub oryginalne oliwy, na przykład wyrazistą w smaku Oliwę Extra Virgin Altis lub delikatną Oliwę Klasyczną Altis o owocowym finiszu.

Street food: dla lubiących konkret

Uliczne jedzenie to wspaniały comfort food, dlatego tak świetnie sprawdza się w nadmorskich, turystycznych restauracjach. Dobrze jest posiadać w ofercie kilka rodzajów burgerów i wrapów lub klasycznych zapiekanek, a wszystko to zarówno w klasycznej wersji mięsnej, jak i w wegetariańskiej lub wegańskiej.

Roślinne burgery nie będą wyzwaniem, jeśli postawisz na sprawdzone produkty, które ułatwią Ci gotowanie. Gotowe kotlety wysokiej jakości, sosy na bazie roślinnego majonezu i alternatywy dla sera w plasterkach, takie jak doskonałe Violife Plastry o smaku cheddar czy Violife Plastry o smaku gouda to zupełnie wystarczający zestaw, by ugościć osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego.

Do wrapów możesz użyć pokrojonych na kawałki burgerów lub gotowych do podsmażenia falafeli. Natomiast zapiekanki najwygodniej jest przygotowywać mając na podorędziu tarte alternatywy dla serów, takie jak delikatny Violife Tarty o smaku mozzarelli czy wyjątkowo aromatyczny Violife Epic Tarty o smaku dojrzałego cheddara.

To będzie udany sezon!

Różnorodne i dobrze wyważone menu to jeden z kluczy do sukcesu nadmorskich restauracji w kurortowych miejscowościach. Wielość propozycji powinna pozwolić odpowiedzieć na bardzo różne zapotrzebowania gości, dzięki czemu możemy liczyć na ich powrót w trakcie trwania wakacji oraz polecenie nas w sieci. Powodzenia!

 

Podobał się artykuł? Podziel się!