Partnerzy portalu
Menu weselne: nowe koncepty fot. Upfield Professional

Menu weselne: nowe koncepty

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 15 września 2022 13:33

Współczesne wesela są często próbą połączenia polskich tradycji z nowymi modami oraz z indywidualnym charakterem każdej pary. Przyjrzeliśmy się coraz popularniejszym weselnym konceptom i podpowiadamy, jak je zrealizować.

Podano do stołu!

Choć bufety są niezwykle wygodną formą organizacji imprez, młode pary coraz chętniej decydują się na dania serwowane. Nie chodzi już tylko o elegancję, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo. Pandemia COVID-19 uświadomiła nam, jak niewiele trzeba, by współdzielone dania stały się siedliskiem wirusów. Potrawy serwowane do stołu znacząco ograniczają to ryzyko.

Tyczy się to nie tylko zup czy dań głównych, ale też przekąsek. Zwłaszcza na Zachodzie, ale też coraz częściej w Polsce możemy spotkać serwowane indywidualne mini-porcje serów, wędlin, owoców czy orzechów.

Jeśli chcemy odpowiedzieć na oczekiwanie gości i obsłużyć zasiadaną imprezę, musimy włożyć w nią więcej wysiłku niż w przyjęcie oparte na bufecie czy daniach serwowanych na półmiskach. Aby ograniczyć ilość stresu, warto postawić na sprawdzone produkty, na których możemy polegać, takie jak Rama Combi Profi – jedyny tłuszcz do pieców konwekcyjno-parowych na polskim rynku, który idealnie sprawdza się podczas dużych imprez. Charakteryzuje się nie tylko wysoką jakością i powtarzalnością, ale też oszczędnością: zmniejsza ubytek smażonego mięsa.

Dania roślinne lub w pełni wegańskie wesele

Kuchnia roślinna to jeden z najważniejszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Na dobre wpisał się w krajobraz rodzimej gastronomii i upodobań gości. Jeśli obsługujesz wesela, a nie masz oferty skrojonej pod dietę wegańską, czas najwyższy to zmienić.

Stworzenie w pełni roślinnego menu weselnego nie powinno być dla nas wyzwaniem. Z łatwością przygotujemy zupy kremy z różnych warzyw, które możemy zabielić Florą Plant Do Gotowania 15%, doskonałą alternatywą dla krowiej śmietanki, która nie warzy się nawet w kwaśnych potrawach.

Wegańskie dania główne można skomponować z makaronu (świetnie sprawdzą się nadziewane cannelloni i ravioli) czy ze strączków (na przykład falafele podane na sałacie z hummusem i pitą). Jeśli nasi goście są otwarci na kuchnie świata, możemy podać zielone curry z warzywami i tofu. Jeśli preferują tradycyjne dania, możemy przyrządzić bigos z ciecierzycą i wędzoną śliwką lub pierogi z soczewicą.

Dla wielu szefów kuchni największym wyzwaniem bywają roślinne słodkości. Wcale nie musi tak być! – Wegańskie ciasta i desery nie są trudne w przygotowaniu, jeśli mamy na podorędziu sprawdzone przepisy i zaufane produkty – przekonuje Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Najprostszą opcją będzie deser lodowy z gotowych lodów roślinnych, udekorowany owocami, bakaliami i ubitą alternatywą dla śmietanki Florą Plant Wielofunkcyjną 31%. Z ciast najłatwiej przygotować wegański sernik na zimno z Violife Kremowego o smaku naturalnym oraz agaru, a z ciepłych deserów gruszkę pieczoną w cieście francuskim nadziewaną doskonałym Violife Oryginalnym kakaowym kremem do smarowania – podpowiada Robert Kopacz.

Impreza w ogrodzie

Choć powoli zbliżająca się jesień powinna zakończyć imprezy w ogrodzie, nic nie zapowiada, by tak się miało stać. Wesela na świeżym powietrzu cieszą się ogromną popularnością, a żeby zorganizować je w chłodniejsze dni, wystarczą odpowiednie grzejniki i zadaszona część gastronomiczno-taneczna w przypadku deszczu.

Przed zaproponowaniem menu warto dopytać, jaki charakter ogrodowego wesela preferuje młoda para. Najczęściej będzie to rustykalne przyjęcie, którego styl wyznacza naturalne drewno, kłosy zboża, delikatna zieleń i elegancka stara zastawa. Do tego stylu najlepiej pasuje sezonowe menu przygotowane na regionalnych produktach wysokiej jakości.

Inną formą wesela w ogrodzie jest dużo luźniejsze przyjęcie z food truckami. Ten trend nieśmiało pojawia się na polskim gruncie, ale na pewno znajdzie swoich miłośników. Food trucki funkcjonują tu podobnie jak stacje z jedzeniem: w jednych dostaniemy klasycznego burgera, w innych burrito, w kolejnym fasolkę po bretońsku i grochówkę.

Tort? Szukamy alternatyw

Wiele par młodych jest przywiązanych do tradycji tortu pojawiającego się w sali o północy. Są jednak takie, które potrzebują czegoś niesztampowego. Co można im zaoferować, jeśli chcą zrezygnować z tortu?

Najmodniejszą formą serwowania słodkości w tym roku są tak zwane candy bary – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – To pięknie udekorowane stoły zastawione różnymi słodkościami w małych porcjach: ciasteczkami, pralinami, deserami w kieliszkach, cupcake’ami, makaronikami, a nawet żelkami i lizakami – tłumaczy Robert Kopacz.

Podobnie działa stacja z lodami. Do jej przygotowania potrzebna będzie maszyna do lodów włoskich oraz mnóstwo dodatków do wyboru: świeżych owoców, owoców w żelu, posypek, ciasteczek, drażetek, żelek, polew i koniecznie ubitej Ramy Cremefine Profi Wielofunkcyjnej o znakomitej konsystencji i dużym przyroście przy ubiciu.

Inną opcją jest „tort” z cupcake’ów czy mini pączków. Naprawdę potrafią zrobić wrażenie!

 

 

 

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!