Firma Golden Bow Solutions wprowadziła na polski rynek gatunek kawy, która uchodzi za najdroższą na świecie, Black Ivory Coffee. Głównym rynkiem zbytu kawy są pięciogwiazdkowe hotele.
Proces produkcji rozpoczyna się od zebrania najlepszych ziaren 100% Thai Arabica, które są uprawiane na wysokości 1500 m n.p.m. Następnie ziarna trafiają do Surin, gdzie rodziny opiekujące się słoniami mieszają je z ulubionym pożywieniem słonia (np. z ryżem, bananem i tamaryndowcem). Taka mieszanka daje gwarancję, że słoń z przyjemnością delektuje się jedzeniem, a przy okazji otrzymuje w pełni zbilansowany posiłek. Każdy słoń ma swój własny ulubiony przepis, ponieważ ich smak, podobnie jak u ludzi - jest subiektywny.
Po spożyciu rozpoczyna się proces trawienia, który może zająć od 12 do 72 godzin, w zależności od ilości pokarmu w żołądku słonia. Po wydaleniu przez słonie, pojedyncze ziarna są ręcznie zbierane przez osoby sprawujące opiekę nad zwierzętami.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Następnie zebrane ziarna są dostarczane do miejscowej szkoły, gdzie uczniowie ostatnich klas liceum otrzymują wynagrodzenie za mycie oraz suszenie na słońcu pozyskanych ziaren. Po wysuszeniu do określonego procentu wilgotności ziarna są łuskane i sortowane maszynowo pod kątem wad fizycznych i rozmiaru, a dopiero następnie wypalane. Tak powstaje kawa Black Ivory, której smak jest delikatny i pozbawiony goryczki, a w swojej złożoności niemal herbaciany.
Do wyprodukowania jednego kilograma Black Ivory Coffee potrzeba około 33 kilogramów ziaren kawy. Przybliżone zbiory w 2022r. to zaledwie 215 kg (474 LBS), co czyni Black Ivory Coffee najrzadszą kawą na świecie.
Głównym rynkiem zbytu kawy są pięciogwiazdkowe hotele, a jedynie niewielka ilość przeznaczona jest do dalszej odsprzedaży dla miłośników kawy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości