×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Najpopularniejsze superowoce lutego (badanie)
Najpopularniejsze superowoce lutego (badanie); fot. unsplash

Najpopularniejsze superowoce lutego (badanie)

Autor: oprac.AW Data: 01 marca 2023 15:32

Wśród najpopularniejszych owoców jagodowych lutego Kantar wymienia borówki, maliny, truskawki oraz przetwory z czarnej porzeczki i aronii. Najbardziej wzrosło spożycie borówki i malin. W przypadku borówki wzrost ilości konsumentów w skali roku - luty do lutego - wyniósł 35%, w 2 lata 72%, a w skali 3 lat - 82%.

Konsumpcja owoców jagodowych w lutym

W lutym najpopularniejszym owocem jagodowym były borówki.
Borówki w lutym (w tygodniu poprzedzającym badanie) jadł co trzeci dorosły Polak (31%). Jedna czwarta populacji dorosłych Polaków jadła maliny (25%) i truskawki (20%).

Na kolejnych miejscach znalazła się czarna porzeczka i aronia. Konsumpcję przetworów tych gatunków deklarowało w styczniu 17% i 14% Polaków.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wzrost liczby konsumentów owoców w lutym

W porównaniu do lutego 2022 roku wzrosło spożycie borówek (o 8 p.p.) i malin (o 3 p.p.). W przypadku borówek oznacza to realny wzrost liczby konsumentów o 35%, w przypadku malin o 14%.

35% procentowy wzrost ilości konsumentów borówki oznacza 2,6 mln nowych konsumentów. Borówki w styczniu jadło aż 10 mln osób. W przypadku malin 14% oznacza 1 mln nowych konsumentów.

W porównaniu z lutym 2022 roku, liczba konsumentów borówki wzrosła o 72%, tj. o 2,6 mln osób.

W przypadku malin o 67% (3,2 mln), a truskawek o 50% (2,6 mln). W skali dwóch lat - luty do lutego - w przypadku aronii wzrost ilości konsumentów wyniósł 25% (1 mln), czarnej porzeczki 20% (0,9%).

W skali 3 lat, w porównaniu "luty 2023 do lutego 2020 roku" spożycie borówki wzrosło o 82%, z 5,5 mln do 10 mln konsumentów.

Wzrost ilości konsumentów malin ​od 2020 roku wyniósł 56%, a truskawek 50%.

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023

Monitoring konsumpcji pozwala poznać konsumentów kilkudziesięciu gatunków. Badania są realizowane od lutego 2020 przez firmę KANTAR Public we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz