Partnerzy portalu
Ośmiorniczki i lód z wyższą stawką VAT, przyprawy i pieczywo z niższą Ośmiorniczki i lód z wyższą stawką VAT, fot. shutterstock

Ośmiorniczki i lód z wyższą stawką VAT, przyprawy i pieczywo z niższą

Autor: dlahandlu.pl Data: 30 czerwca 2020 14:35

Od 1 lipca 2020 roku zaczynają obowiązywać nowe stawki VAT, ze względu na wprowadzenie nowej matrycy stawek podatku. Podrożeją ośmiorniczki i homary, a potanieje musztarda i pieczywo.

Niższe stawki VAT będą obowiązywały np. na: owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) obecnie opodatkowane według stawki 8% objęte zostaną – tak jak pozostałe owoce – stawką 5%.

Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami, proponuje się objąć stawką 5% (obecnie pieczywo i produkty ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5%, 8% i 23%).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, objęte obecnie stawką 8% będą opodatkowane według stawki w wysokości 5%.

Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek), obecnie opodatkowane według stawki 23% będą objęte stawką 8%.

Podwyższone zaś zostaną stawki VAT m.in. na:

Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8%.

Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – z 5% na 23%.

Lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz