×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Owoce morza z wyższym VAT. Rada Ministrów zmieniła matrycę
fot. shutterstock

Owoce morza z wyższym VAT. Rada Ministrów zmieniła matrycę

Autor: horecatrends.pl/PAP Opublikowano: 05 marca 2019 12:36 | Zaktualizowano: 05 marca 2019 13:17

Rada Ministrów zmieniła właśnie matrycę podatku VAT - poinformował na Twitterze szef KPRM Michał Dworczyk. Stawka na ośmiorniczki czy kawior wzrośnie z 8 proc. do 23 proc.

   

Konsultacje projektu rozpoczęły się jesienią zeszłego roku. Ministerstwo Finansów tłumaczyło wówczas, że celem zmian jest uproszczenie i uporządkowanie oraz racjonalizacja systemu stawek VAT. Towary mają być przypisane nomenklaturze scalonej, tzw. CN. Kody dla usługi będą oparte o nową klasyfikację wyrobów i usług PKWiU.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Uproszczenia mają np. objąć wiele produktów spożywczych. Najniższą, 5-proc. stawką będzie objęte pieczywo czy ciastka, które obecnie podlegają trzem stawkom: 5 proc., 8 proc. i 23 proc., w zależności do daty przydatności od spożycia.

Jedną 5-proc. stawką będą np. objęte owoce tropikalne, cytrusy, pistacje, migdały itp. Przyprawy mają być opodatkowane 8-proc. stawką.

Z 5 proc. do 23 proc. wzrośnie natomiast VAT na owoce morza: ośmiornice, homary, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże. Zaplanowano wydawanie wiążących informacji stawkowych, które będą chroniły wszystkich w łańcuchu dostaw produktu objętego danym kodem. 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz