Rada Ministrów zmieniła właśnie matrycę podatku VAT - poinformował na Twitterze szef KPRM Michał Dworczyk. Stawka na ośmiorniczki czy kawior wzrośnie z 8 proc. do 23 proc.
Konsultacje projektu rozpoczęły się jesienią zeszłego roku. Ministerstwo Finansów tłumaczyło wówczas, że celem zmian jest uproszczenie i uporządkowanie oraz racjonalizacja systemu stawek VAT. Towary mają być przypisane nomenklaturze scalonej, tzw. CN. Kody dla usługi będą oparte o nową klasyfikację wyrobów i usług PKWiU.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Uproszczenia mają np. objąć wiele produktów spożywczych. Najniższą, 5-proc. stawką będzie objęte pieczywo czy ciastka, które obecnie podlegają trzem stawkom: 5 proc., 8 proc. i 23 proc., w zależności do daty przydatności od spożycia.
Jedną 5-proc. stawką będą np. objęte owoce tropikalne, cytrusy, pistacje, migdały itp. Przyprawy mają być opodatkowane 8-proc. stawką.
Z 5 proc. do 23 proc. wzrośnie natomiast VAT na owoce morza: ośmiornice, homary, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże. Zaplanowano wydawanie wiążących informacji stawkowych, które będą chroniły wszystkich w łańcuchu dostaw produktu objętego danym kodem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości