Partnerzy portalu
PINTA Barrel Brewing – już ponad 3,6 mln zł z crowdfundingu fot. materiały prasowe

PINTA Barrel Brewing – już ponad 3,6 mln zł z crowdfundingu

Już ponad 1 140 osób kwotą 3,64 mln zł wsparło ich nowy projekt: budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych w drewnianych beczkach – PINTA Barrel Brewing. To 88 proc. celu zbiórki prowadzonej na platformie Crowdway.pl, którą przedłużono właśnie do 6 sierpnia lub do sprzedania ostatniej akcji.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 27 czerwca 2019 10:01

Na początku maja br. twórcy PINTA Barrel Brewing zwrócili się do inwestorów o wspólne sfinansowanie budowy nowego, niszowego browaru, specjalizującego się w produkcji piw premium, starzonych w beczkach po innych alkoholach. Celem emisji akcji spółki, promowanej w kampanii crowdfundingowej na platformie Crowdway.pl, jest pozyskanie do 4,15 mln zł.

– Odzew inwestorów okazał się bardzo duży, szczególnie w ostatnich kilku dniach kampanii, gdy na konto spółki trafił ponad milion zł, przy średniej jednostkowej wpłacie około 4 tys. zł. Zebrana dotąd kwota 3,64 mln zł już dziś wystarczy, by wznieść budynek browaru i niemal w pełni go wyposażyć – mówi Grzegorz Zwierzyna, prezes PINTA Barrel Brewing SA.

Spółka postanowiła przedłużyć zbiórkę maksymalnie do 6 sierpnia, by pozyskać całą oczekiwaną pulę środków. Obecnie w ofercie pozostało zaledwie 12 proc. z 448 632 akcji. W ramach inwestycji o minimalnej wartości 333 zł inwestorzy oprócz akcji i prawa do dywidendy, otrzymują też pakiety benefitów zależne od wysokości wpłaty. Wśród nich są m.in.: zaproszenie na zjazd inwestorów, PINTA Party, zestawy piw, vouchery gadżety, a także wyjazd na PINTA Hop Tour, w ramach której do tej pory uczestnicy odwiedziliśmy Argentynę, RPA i Tasmanię.

Piwa typu Barrel Aged to kategoria premium, która w Polsce właśnie się kształtuje. Twórcy Browaru PINTA, Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla, dostrzegli tę niszę i postanowili ją zagospodarować. Do tej pory PINTA jako browar kontraktowy warzyła piwa tego typu w wynajmowanych zakładach, co ograniczało skalę i możliwości kontrolowania procesu. Do 2021 roku w Wieprzu koło Żywca powstanie jednak nowy browar, który będzie warzyć piwa starzone w drewnianych beczkach z rozmachem znacznie przekraczającym obecne możliwości całej polskiej czołówki browarów, które robią piwa typu Barrel Aged.

– Sercem browaru będzie dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 8 hektolitrów. W obiekcie stanie 7 zbiorników, przeznaczonych na trzy linie piw: mocnych, dzikich i eksperymentów. Do tego dwa blending tanki oraz taca chłodnicza do szczepienia brzeczki dzikimi drożdżami – mówi Bartłomiej Ociesa, piwowar PINTA Barrel Brewing SA. - Całości dopełnią dwie wielkie drewniane beczki fermentacyjno-leżakowe o poj. około 25 tys. litrów oraz 500 beczek po różnych destylatach. – Już sprowadzaliśmy beczki z Hiszpanii, Francji, Stanów Zjednoczonych, Szkocji, Jamajki i Barbadosu – dodaje Ociesa.

- Specjalistyczny browar PINTA Barrel Brewing powstanie tuż obok właśnie otwieranego zakładu Browaru PINTA Sp. z o.o. w Wieprzu koło Żywca. – Po 18 miesiącach budowy uruchamiamy produkcję we własnym browarze. Jesteśmy już po próbnym warzeniu, które w pełni się powiodło. Czekamy już tylko na dopełnienie ostatniej formalności, by oficjalnie otworzyć własny browar. Mamy nadzieję, że za półtora roku to samo będziemy mogli powiedzieć o PINTA Barrel Brewing – informuje Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru PINTA sp. z o.o.

Możliwości produkcyjne „tradycyjnego” browaru PINTY będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a „beczkowego” 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. – Działalność dwóch odrębnych browarów pozwoli na całkowite rozdzielenie linii technologicznych dla piw fermentowanych odpowiednio typowymi drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami dzikimi z okolic rzeki Soły – wyjaśnia Ziemowit Fałat.

W ramach inwestycji w Wieprzu koło Żywca do 2021 roku powstanie też taproom PINTY. Będzie to miejsce degustacji piw rzemieślniczych, w tym leżakowanych w beczkach, a także przestrzeń do spotkań entuzjastów piw rzemieślniczych i akcjonariuszy PINTA Barrel Brewing.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.