Partnerzy portalu
Piwa bezalkoholowe i smakowe wymagają nowego podejścia do warzenia piwa Dorota Peter, dyrektorka ds. łańcucha dostaw w Kompanii Piwowarskiej w rozmowie z nami oceniła stopień innowacyjności i rozwoju technologicznego w browarach. / fot. materiały prasowe

Piwa bezalkoholowe i smakowe wymagają nowego podejścia do warzenia piwa

Autor: oprac. JS Data: 13 września 2022 15:07

Nasze plany rozwoju koncentrują się na nowych kategoriach piw, a te wymagają nowych technologii. Dlatego w poznańskim browarze (Lech Browary Wielkopolski – przyp. red.) poczyniliśmy wiele inwestycji produkcyjnych. Cały proces przebiega pod stuprocentową kontrolą – mówi Dorota Peter, dyrektorka ds. łańcucha dostaw w Kompanii Piwowarskiej.

Jak Kompania Piwowarska ocenia dziś stopień innowacyjności i rozwoju technologicznego w swoich browarach?

Nasze browary są nowoczesnymi, w pełni zautomatyzowanymi zakładami produkcyjnymi. Do kontroli procesu warzenia piwa i wszystkich etapów produkcji wykorzystujemy nowe technologie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Najbardziej zautomatyzowany i rozwinięty technologicznie jest nasz największy browar – Lech Browary Wielkopolski, w którym warzymy wszystkie piwa bezalkoholowe i smakowe. Te rodzaje piw wymagają zaawansowanych rozwiązań technologicznych i nowego podejścia do warzenia piwa.

Browary inwestują w nowoczesność

Zaskoczyła mnie pani… Przypuszczałem, że to browar w Tychach jest tym najbardziej technologicznie zaawansowanym.

Jeżeli chodzi o warzenie piwa i pracę linii produkcyjnych, to wszystkie nasze browary korzystają z porównywalnych technologii, ale różnią się możliwościami w skali produkcji i rozlewu piwa.

Tyskie Browary Książęce, nasz najstarszy i mocno rozbudowany browar, poza warzeniem lagerów, czyli piw dolnej fermentacji, produkuje piwa marki Książęce metodą górnej fermentacji (to możliwe wyłącznie w Tychach - ze względu na specyfikę procesu i wymaganą technologię).

Warzenie piw smakowych i bezalkoholowych jest trudniejsze – to bardzo wrażliwa produkcja, o szczególnych wymaganiach jakościowych. Dlatego nasz największy browar – Lech Browary Wielkopolski – pozostaje najbardziej zaawansowany technologicznie i ma największy potencjał w wielkości i różnorodności produkcji.

Jak już powiedziałam, nasze plany rozwoju koncentrują się na nowych kategoriach piw, a te wymagają nowych technologii. Dlatego w poznańskim browarze poczyniliśmy wiele inwestycji produkcyjnych – m.in. w pasteryzatory tunelowe, które gwarantują odpowiednią jakość, stabilność i powtarzalność produktu. Cały proces przebiega pod stuprocentową kontrolą.

Warto przy tym podkreślić, że – automatyzując browary – nie skróciliśmy ani nie zmieniliśmy procesu warzenia piw, który od lat pozostaje taki sam. Piwo nadal leżakuje i fermentuje tyle, ile powinno – Tyskie, Żubr i inne nasze piwa smakują od lat tak samo.

Oczywiście słód, chmiel, naturalne składniki mogą się różnić w każdym sezonie, ale właśnie dzięki automatyzacji osiągamy zawsze ten sam smak. I to nas odróżnia od browarów niezautomatyzowanych.

To właśnie automatyzacja i technologia pozwalają nam też warzyć piwo na ogromną skalę, zachowując jednocześnie tradycyjne etapy jego wytwarzania.

Czytaj więcej: Polskie browary inwestują w nowoczesność. Stawiają na tradycję, ale i na nowe smaki (WYWIAD)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz