Naszym głównym celem są duże sieci handlowe i detaliczne. Dostrzegliśmy też bardzo duży potencjał w kanale HoReCa - mówi Andrzej Świderski, współzałożyciel Plantway, start-upu produkującego zamienniki kurczaka.
Plantway to młody start-up produkujący zamienniki mięsa wywodzący się branży makaronów.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Mamy kilkunastoletnie doświadczenie w produkcji makaronów na dosyć dużą przemysłową skalę - mówi Andrzej Świderski.
Chodzi o firmę Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego „SAS” Andrzej Świderski, która w 2021 roku została przejęta przez Makarony Polskie.
O wejściu w produkcję zamienników mięsa zadecydowały kwestie światopoglądowe.
- Pomysł pojawił się 3-4 lata temu. Zaczęliśmy badać temat, zgłębiać technologie, odwiedzaliśmy firmy produkujące urządzenia, zrobiliśmy budżet i zdecydowaliśmy się ubiegać o dofinansowanie z Unii Europejskiej. Złożyliśmy wniosek do BGK, dostaliśmy dofinansowanie i rozpoczęliśmy inwestycję - wspomina Andrzej Świderski.
Firma aktualnie prowadzi lokalną dystrybucję na terenie Warszawy. W sprzedaży Plantway są obecnie zamienniki mięsa drobiowego w trzech wariantach smakowych: klasyczny, gyros i indyjskie curry.
- Naszym głównym celem są duzi odbiorcy, duże sieci handlowe i detaliczne. Dostrzegliśmy też bardzo duży potencjał w kanale HoReCa - dodaje.
Jak wskazuje współzałożyciel Plantway, za razie baza żywności żywności roślinnej jest mała, więc procentowo wzrosty z miesiąca na miesiąc są gigantyczne.
- Wszystkie źródła pokazują, że potencjał jest duży - podsumowuje Andrzej Świderski.