Zimne desery były już znane na dworach władców Starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Pierwsza lodziarnia powstała w XVII w. w Paryżu – mówi Piotr Lamenta, senior manager Primulator.
Jaka jest historia lodów? Jak tłumaczy Piotr Lamenta, senior manager Primulator, początki lodów to czas nawet kilku tysięcy lat przed naszą erą. Zimne desery były już znane na dworach władców Starożytnego Egiptu i Mezopotamii.
– Te zimne desery powstawały w taki sposób, że transportowano lód czy śnieg z gór, który następnie podawano ze świeżymi owocami i sokami. Powszechnie znane słowo "sorbet" wywodzi się ze słowa "szerbet", które właśnie oznacza śnieg połączony z sokiem – opowiada Piotr Lamenta.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Lody, które dziś nazywamy lodami, czyli włoskie gelato, to dzieło Bernardo Buontalenti, który na dworze Katarzyny Medycejskiej w pierwszej połowie XVI w. podał zimny deser przygotowany z mleka, śmietanki, jajek i cukru. Zagotował, połączył, schłodził i uzyskał lody, które dziś nazwalibyśmy lodami śmietankowymi.
W XVII w. powstała pierwsza lodziarnia w Paryżu. Istnieje ona do tej pory. Otwarcie lodziarni umożliwiło dostęp do lodów społeczeństwu.
Obecnie na rynku lodów coraz większą uwagę zwraca się na konsumentów z nietolerancjami pokarmowymi i klientów będących na dietach.
– Mając wiedzę, jak skomponować lody, jak dobrać i połączyć składniki, by były one odpowiednie w smaku i strukturze, jesteśmy w stanie zrobić lody o niskim indeksie glikemicznym czy lody dla wegan na bazie napojów roślinnych. Możemy sublimować smaki. Robiąc lody kawowe, możemy użyć espresso lub ziarna kawowego – wymienia Piotr Lamenta.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.