Latem kawiarnie i restauracje muszą być gotowe na obsłużenie sporego ruchu i zaspokojenie zróżnicowanych potrzeby gości. Rosnące oczekiwanie co do oferowania wegańskich lodów i deserów nie pozostawia wątpliwości: w naszym menu powinny się znaleźć w pełni roślinne przysmaki.
Wraz z rozwojem wegańskiej oferty produktów dla gastronomi, tworzenie roślinnych deserów nastręcza coraz mniej trudności, a nawet staje się równie łatwe, co przygotowywanie słodkości z tradycyjnych receptur. Co warto uwzględnić w swoim menu, by roślinnie ugościć kulinarnych eksperymentatorów, alergików i wegan?
Lody to wakacyjny must-have. Przez długi czas osoby unikające nabiału w diecie musiały ograniczać się do sorbetów. Teraz wegańskie kremowe lody są coraz częściej dostępne, zarówno w kawiarnianych sieciówkach, jak i w małych, rzemieślniczych punktach.
Jeśli chcesz włączyć do swojej oferty wegańskie lody, możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub przygotować je w pełni samemu. Najczęściej kremową bazą jest tłuste mleko kokosowe. Warto jednak pamiętać, że pozostawia ono kokosowy finisz. Dlatego jeśli zależy Ci na wegańskich lodach, które mogą w pełni konkurować z tymi na krowiej śmietance, przygotuj je na bazie Flory Professional Plant Wielofunkcyjnej 31%, bogatej w smaku alternatywy dla śmietanki.
Flora Professional Plant Wielofunkcyjna 31% doskonale się ubija, dlatego wykorzystasz ją również zamiast bitej śmietany w deserach lodowych. Komponując je w wersji wegańskiej, zwróć uwagę na dodatki i zrezygnuj z tych, które zawierają nabiał, jajka czy żelatynę, czyli z większości gotowych wafelków, czekoladek, cukierków, żelków i części posypek. Postaw na sosy owocowe i czekoladowe bez mleka, orzechy w karmelu, bakalie i świeże owoce.
Goście uwielbiają mrożone napoje: są słodkie, sycące i można je wygodnie konsumować podczas plażowania, spacerowania czy zwiedzania. Wegańskie opcje często bywają ograniczone do granity, a to wielka szkoda! Możemy z łatwością zapewnić gościom unikającym nabiału fantastyczne doświadczenia pełnych smaku napojów. Jakie możesz przygotować w wersji roślinnej?
Przygotowanie wegańskich gofrów jest równie proste, co usmażenie tych tradycyjnych. Dlatego wciąż dziwi, dlaczego osoby unikające spożywania jajek i nabiału mają problem ze znalezieniem odpowiednich dla nich gofrów.
– Aby przygotować wegańskie gofry, wystarczy krowie mleko zamienić na roślinne, a jajka na proszek do pieczenia i ocet – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Wegańskie gofry możemy serwować ze świeżymi owocami, polewami i konfiturami, pysznym Violife Oryginalnym kakaowym kremem do smarowania oraz ubitą Florą Professional Plant Wielofunkcyjną 31% – dodaje Robert Kopacz.
Nasze roślinne gofry nie muszą być klasyczne, jeśli chodzi o kształt i podanie. Choć tradycyjne prostokątne gofry nie wychodzą z mody, goście chętnie sięgają też po ich nowe odmiany. Już od kilku lat popularne są bubble gofry, które składa się w rożek i nadziewa lodami, bitą śmietaną, polewami, owocami i dodatkami. Jakie nowości możemy spotkać w tym roku?
Każdego roku w turystycznych lokalizacjach pojawia się nowy hit: raz są to węgierskie kołacze, innym razem mini pankejki, a jeszcze innym hiszpańskie churrosy maczane w gorącej czekoladzie.
Do tej pory goście unikający produktów pochodzenia zwierzęcego byli często pozbawieni możliwości skosztowania tych specjałów. A to wielka szkoda, bo każdy z nich można przygotować i podać w wersji roślinnej, wymieniając nabiał i jajka na wegańskie odpowiedniki.
I tak, zwykły krem czekoladowy do posmarowania kołaczy można wymienić na bezmleczny Violife Oryginalny kakaowy krem do smarowania, gorącą czekoladę do churrosów ugotować na Florze Professional Plant Do Gotowania 15%, kremowy twarożek do pankejków roślinnym Violife Kremowym o smaku naturalnym, a bitą śmietanę Florą Professional Plant Wielofunkcyjną 31%. Roślinni i eksperymentujący goście będą zachwyceni!