Partnerzy portalu
Przewodnik po wegańskich lodach i deserach fot. Upfield Professional

Przewodnik po wegańskich lodach i deserach

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 24 sierpnia 2022 09:34

Latem kawiarnie i restauracje muszą być gotowe na obsłużenie sporego ruchu i zaspokojenie zróżnicowanych potrzeby gości. Rosnące oczekiwanie co do oferowania wegańskich lodów i deserów nie pozostawia wątpliwości: w naszym menu powinny się znaleźć w pełni roślinne przysmaki.

Wraz z rozwojem wegańskiej oferty produktów dla gastronomi, tworzenie roślinnych deserów nastręcza coraz mniej trudności, a nawet staje się równie łatwe, co przygotowywanie słodkości z tradycyjnych receptur. Co warto uwzględnić w swoim menu, by roślinnie ugościć kulinarnych eksperymentatorów, alergików i wegan?

Na ochłodę: lody…

Lody to wakacyjny must-have. Przez długi czas osoby unikające nabiału w diecie musiały ograniczać się do sorbetów. Teraz wegańskie kremowe lody są coraz częściej dostępne, zarówno w kawiarnianych sieciówkach, jak i w małych, rzemieślniczych punktach.

Jeśli chcesz włączyć do swojej oferty wegańskie lody, możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub przygotować je w pełni samemu. Najczęściej kremową bazą jest tłuste mleko kokosowe. Warto jednak pamiętać, że pozostawia ono kokosowy finisz. Dlatego jeśli zależy Ci na wegańskich lodach, które mogą w pełni konkurować z tymi na krowiej śmietance, przygotuj je na bazie Flory Professional Plant Wielofunkcyjnej 31%, bogatej w smaku alternatywy dla śmietanki.

Flora Professional Plant Wielofunkcyjna 31% doskonale się ubija, dlatego wykorzystasz ją również zamiast bitej śmietany w deserach lodowych. Komponując je w wersji wegańskiej, zwróć uwagę na dodatki i zrezygnuj z tych, które zawierają nabiał, jajka czy żelatynę, czyli z większości gotowych wafelków, czekoladek, cukierków, żelków i części posypek. Postaw na sosy owocowe i czekoladowe bez mleka, orzechy w karmelu, bakalie i świeże owoce.

…i mrożone napoje

Goście uwielbiają mrożone napoje: są słodkie, sycące i można je wygodnie konsumować podczas plażowania, spacerowania czy zwiedzania. Wegańskie opcje często bywają ograniczone do granity, a to wielka szkoda! Możemy z łatwością zapewnić gościom unikającym nabiału fantastyczne doświadczenia pełnych smaku napojów. Jakie możesz przygotować w wersji roślinnej? 

  • Mrożona kawa. Szot espresso zmiksowany z lodem i ulubionym napojem roślinnym to jeden z najpopularniejszych chłodzących napojów. Jeśli chcesz zmienić wegańską mrożoną kawę w kawę premium, górę ozdób ubitą Florą Professional Plant Wielofunkcyjną 31% i posyp wiórkami gorzkiej czekolady.
  • „Mleczne” szejki. Jeśli przygotowałeś już wegańskie lody, nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć oferować roślinne szejki. Wystarczy zmiksować lody, ulubiony napój roślinny lub, dla jeszcze bardziej kremowego smaku, roślinną alternatywę dla śmietanki Florę Professional Plant Do Gotowania 15%, oraz dodatki smakowe.
  • Mrożona czekolada. Orzeźwienie i doskonały deser w jednym. Roślinną mrożoną czekoladę przygotujesz z użyciem Flora Professional Plant Do Gotowania 15%, alternatywy dla śmietanki, która jest stabilna w wysokiej temperaturze, nie rozwarstwia się i nie warzy. To dzięki tym zaletom, oraz jej doskonałemu smakowi, została nagrodzona przez Roślinniejemy jako Najlepszy produkt dedykowany gastronomii 2020.

Nowy wymiar gofra

Przygotowanie wegańskich gofrów jest równie proste, co usmażenie tych tradycyjnych. Dlatego wciąż dziwi, dlaczego osoby unikające spożywania jajek i nabiału mają problem ze znalezieniem odpowiednich dla nich gofrów.

– Aby przygotować wegańskie gofry, wystarczy krowie mleko zamienić na roślinne, a jajka na proszek do pieczenia i ocet – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Wegańskie gofry możemy serwować ze świeżymi owocami, polewami i konfiturami, pysznym Violife Oryginalnym kakaowym kremem do smarowania oraz ubitą Florą Professional Plant Wielofunkcyjną 31% – dodaje Robert Kopacz.

Nasze roślinne gofry nie muszą być klasyczne, jeśli chodzi o kształt i podanie. Choć tradycyjne prostokątne gofry nie wychodzą z mody, goście chętnie sięgają też po ich nowe odmiany. Już od kilku lat popularne są bubble gofry, które składa się w rożek i nadziewa lodami, bitą śmietaną, polewami, owocami i dodatkami. Jakie nowości możemy spotkać w tym roku?

  • Gofry na patyku. Wygodne do jedzenia gofry, które dekoruje się szybko zastygającymi polewami i rozmaitymi posypkami. Muszą wyglądać instagramowo!
  • Mini gofry. Okrągłe gofry z różnymi dodatkami podawane na tackach to ideał tych, którzy lubią skosztować różnych smaków.
  • Kanapka lodowa. Wystarczą dwa mini gofry, gałka lodów i posypka, by stworzyć pyszną kanapkę lodową.

Wypieki z kuchni świata: od Węgier do USA

Każdego roku w turystycznych lokalizacjach pojawia się nowy hit: raz są to węgierskie kołacze, innym razem mini pankejki, a jeszcze innym hiszpańskie churrosy maczane w gorącej czekoladzie.

Do tej pory goście unikający produktów pochodzenia zwierzęcego byli często pozbawieni możliwości skosztowania tych specjałów. A to wielka szkoda, bo każdy z nich można przygotować i podać w wersji roślinnej, wymieniając nabiał i jajka na wegańskie odpowiedniki.

I tak, zwykły krem czekoladowy do posmarowania kołaczy można wymienić na bezmleczny Violife Oryginalny kakaowy krem do smarowania, gorącą czekoladę do churrosów ugotować na Florze Professional Plant Do Gotowania 15%, kremowy twarożek do pankejków roślinnym Violife Kremowym o smaku naturalnym, a bitą śmietanę Florą Professional Plant Wielofunkcyjną 31%. Roślinni i eksperymentujący goście będą zachwyceni!

Podobał się artykuł? Podziel się!