Partnerzy portalu
Restauracja Biesiadna: Stawiamy na polską kuchnię (wywiad) Selgros z okazji jubileuszu przygotował cykl rozmów z restauratorami, z którymi współpracuje od lat. / fot. materiały prasowe

Restauracja Biesiadna: Stawiamy na polską kuchnię (wywiad)

Autor: Selgros Cash & Carry Data: 09 września 2022 14:01

Selgros jest obecny na polskim rynku od 25 lat. Ten wyjątkowy jubileusz świętuje z wyjątkowymi osobami – swoimi klientami, którzy są z Selgrosem od samego początku. Z Panem Piotrem Grabiakiem, właścicielem Restauracji Biesiadnej w Cerekwicy, Selgros rozmawia o pierwszych krokach w branży i rozwoju biznesu gastronomicznego.

Państwa historia w branży gastronomicznej jest długa. Jakie były początki Państwa biznesu?

Swoją przygodę w branży gastronomicznej rozpoczęliśmy dość skromnie w 1989 roku, kiedy to mój tata po uprzednim przejęciu jako ajent sklepu spożywczego, poszerzył jego działalność o bar serwujący proste dania. Jego specjalnością były kurczaki z rożna. W tamtym czasie tego typu gastronomia w Polsce dopiero raczkowała, dlatego nasz punkt cieszył się popularnością, zarówno wśród mieszkańców, jak i wśród przyjezdnych. Dania podawane były na jednorazowych naczyniach i wydawane gównie na wynos.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W czasie studiów na Akademii Ekonomicznej łączyłem naukę z praktyką w barze. Po skończeniu przeze mnie studiów podjęliśmy z tatą decyzję o rozszerzeniu działalności i wybudowaniu własnego lokalu wraz z salą bankietową. Ograniczeniem wielkości budynku były miejscowe warunki zabudowy, które nie pozwalały na wiele. Jeśli chodzi o kuchnię, to od samego początku stawialiśmy na dania kuchni polskiej, bo to właśnie ona jest nam najbliższa.

Taki Rozwój naszego biznesu nie byłby możliwy, gdyby nie nasza wspaniała załoga, która dokłada wszelkich starań, aby oferowane przez nas usługi były na wysokim poziomie. Odpowiedni zespół to połowa sukcesu w tej branży.

Restauracja Biesiadna, czyli kuchnia jak u mamy

Czy oferują Państwo również catering i obsługę lokalnych imprez plenerowych?

Tego typu usługi od samego początku były wpisane w nasz plan biznesowy. Początkowo zabezpieczaliśmy cateringowo jedynie okoliczne wydarzenia. Z czasem stopniowo realizowaliśmy większe zlecenia, np. z Poznania. Przez lata nasz catering był obecny na Torze Poznań, podczas Porsche Cup. Przez te wszystkie lata skompletowaliśmy swoją własną bazę sprzętową i nabraliśmy doświadczenia. Teraz jesteśmy samowystarczalni.

Jakiego typu wydarzenia organizują Państwo w swoim lokalu?

Jesteśmy otwarci na organizację każdego zlecenia, ale najczęściej urządzamy imprezy okolicznościowe o charakterze rodzinnym takie jak komunie, chrzciny czy wesela.

Jakie są oczekiwania gastronomiczne obecnych klientów? O jakiego typu kuchnie klienci najczęściej pytają?

Odwiedzający nas goście cenią sobie domową, polską kuchnię. Wychodzimy z założenia, że po zjedzeniu posiłku klient nie może być głodny, dlatego naszym znakiem rozpoznawczym są słuszne porcje. Nasi goście najchętniej wybierają schabowego i żeberka. To właśnie te dania są naszą specjalnością i stanowią ponad 60% wydawanych potraw. Klienci są zadowoleni z tego, że nie wychodzą z lokalu głodni i cenią sobie domowy smak przygotowanych potraw. Nasz personel gotuje bez zbędnych ulepszaczy, dokładnie tak, jak u mamy. Ma być prosto i smacznie – tego trzymamy się na co dzień. Mamy swoich stałych klientów, którzy odwiedzają nas od dawna – bo np. mijają nasz lokal na trasie swoich podróży. Zdarza się, że klienci pamiętają nasz pierwszy punkt gastronomiczny. To bardzo miłe spotkania.

Restauratorzy współpracują z Selgrosem

Po jakie produkty z oferty Selgros najczęściej Państwo sięgają?

Szczególnie ważny jest dla nas wybór mięs i możliwość zakupu produktu, który jest idealnie dopasowany do naszych potrzeb. Chętnie sięgamy po warzywa i owoce oraz produkty sypkie. Zdecydowaną większość naszych zakupów realizujemy w Selgros, z którym współpracujemy od pierwszego dnia jego otwarcia, czyli od roku 1997.

Jakie są Państwa plany na przyszłość?

Część planów już zaczęliśmy realizować. Otworzyliśmy lodziarnie z lodami naturalnymi, która świetnie uzupełnia naszą dotychczasową ofertę. Dalsze plany ze względu na obecną sytuację społeczno-ekonomiczną chwilowo musieliśmy odłożyć na potem. W tej chwili skupiamy się na tym, by maksymalnie dobrze realizować naszą obecną ofertę i dobrze karmić naszych gości.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz