Partnerzy portalu
Restauracje poszukują lokalnych producentów serów Restauracje poszukują lokalnych producentów serów i przetworów mlecznych; fot. shutterstock

Restauracje poszukują lokalnych producentów serów

Autor: portalspozywczy.pl Data: 30 września 2021 13:12

W ostatnich kilku latach widoczny jest mocno boom na produkty regionalne. Restauracje poszukują lokalnych producentów serów i przetworów mlecznych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Sebastian Kopiej z Commplace.

Branża HoReCa z roku na rok się profesjonalizuje. Zauważalna jest coraz większa specjalizacja i dopasowanie oferty produktów i usług do określonej grupy docelowej konsumentów. Również najwięksi producenci branży mleczarskiej poszukują cech wyróżniających ich ofertę.

Produkty regionalne w HoReCa

- Przykładem może być wzrost popularności komunikowania idei: bez GMO. Tworzą się nowe marki i submarki. Od kilkunastu lat dynamicznie rozwija się także idea slow food. A w ostatnich kilku latach jest mocno widoczny boom na produkty regionalne. Restauracje poszukują lokalnych producentów serów i przetworów mlecznych. Rynek konsumencki bardzo pozytywnie przyjął te zmiany i widać to zarówno w modnych barach z piwem rzemieślniczym (gdzie obowiązkowe są deski serów lokalnych) we Wrocławiu, czy Krakowie, ale także w hotelach i restauracjach w kurortach (Karpacz, czy Zakopane) - klienci na śniadaniach pytają o sery żółte polskich producentów. W wielu restauracjach w menu figurują sałatki z polskimi serami, a w barach mlecznych - kefiry - mówi Sebastian Kopiej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Więcej w serwisie portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz