Miłosław & Makłowicz ArcyIPA, chmielowe piwo z nutą soku z mandarynek z Dalmacji opracowane we współpracy z Robertem Makłowiczem, notuje rekordową sprzedaż - informuje Browar Fortuna.
Robert Makłowicz od kilku lat współpracuje z markami z branży spożywczej i okołospożywczej. Popularnością cieszą się sosy do potraw, przygotowywane wspólnie z marką Roleski. W sieci Biedronka klienci korzystają z rekomendacji win przygotowywanych przez Roberta Makłowicza i syna Mikołaja, który jest sommelierem - pod brandem „Makłowicz poleca”, a dla sieci Wild Bean Cafe - należącej do sieci stacji BP - Robert Makłowicz pod marką „Selekcja Makłowicz” przygotowuje propozycje dań ultra fresh, w tym kanapek i hot dogów premium.
- Cieszy nas, że piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - nasz pierwszy wspólny trunek opracowany z Robertem Makłowiczem - cieszy się sporą popularnością. Już dziś widzimy, że dotychczasowa sprzedaż jest kilkukrotnie wyższa od naszych ostrożnych estymacji – mówi Krzysztof Panek, prezes zarządu Browaru Fortuna.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Piwo Miłosław & Makłowicz to lekkie (ok. 4,5% alk.) i cytrusowe India Pale Ale. Na jego smak składa się kompozycja aż pięciu odmian chmielu. Przyjemny, chmielowy aromat i goryczkę dopełnia nuta mandarynek z Chorwacji, zbieranych wczesną zimą - wtedy, kiedy smak dojrzałych owoców jest wyjątkowy. Lokalne, chorwackie mandarynki pochodzą ze zbiorów z doliny rzeki Neretwy - terenu słynącego z żyznej gleby, na którym uprawia się wyjątkowej jakości cytrusy. Pochodzenie owoców nie jest przypadkowe. To Robert Makłowicz zainspirował miłosławskich piwowarów składnikiem w postaci soku z mandarynek rosnących w dolinie rzeki Neretwy w Dalmacji.
- Od kiedy skosztowałem soku z nadneretwiańskich mandarynek myślałem o tym, żeby połączyć ten smak z dobrej jakości polskim piwem. Cieszę się, że to się udało – mówi Robert Makłowicz.
Nie dziwią go też wyniki sprzedaży. - Byłem pewien, że odbiorcy pokochają ten smak, bo kiedy pracując nad recepturą naszego piwa pierwszy raz go spróbowałem, od razu się nim zachwyciłem. Piw smakowych jest sporo, ale to w pełni chmielowa IPA, zaledwie przełamana nutą soku z najlepszych mandarynek na
świecie. Czy może być coś bardziej orzeźwiającego? – przekonuje Robert Makłowicz.
- Aromatyczny sok, z wyciśniętych w całości owoców, kupiliśmy bezpośrednio od pani Klaudii Krstičević, prowadzącej wielokrotnie nagradzane ekologiczne gospodarstwo uprawiające i przetwarzające owoce. Spróbowałem i zwariowałem – tak o mandarynkach z dalmackiej plantacji wypowiada się Robert Makłowicz.
Współpraca przy Miłosław & Makłowicz ArcyIPA nie była pierwszym kontaktem znanego podróżnika z Browarem Fortuna. To właśnie tu - w Miłosławiu, w 2020 roku, w Browarze Fortuna powstał jeden z odcinków kulinarnej podróży pt. „Miłosławskie skarby” - o stylach piwnych i ich wykorzystaniu w kuchni.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.