Partnerzy portalu
Roślinna rewolucja: wegańskie pozycje w menu wielkanocnym

Roślinna rewolucja: wegańskie pozycje w menu wielkanocnym

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 07 kwietnia 2022 13:57

Coraz więcej restauratorów i cukierników odkrywa, że wprowadzając roślinne opcje poszerzają grono swoich klientów, a aktualnym gościom zapewniają nowe kulinarne doznania. W tym roku tworząc wielkanocne menu warto dodać wegańskie pozycje.

Niezależnie od tego, czy tworzysz specjalną kartę na okres wielkanocny, bufet na firmowe spotkanie czy ofertę cateringu dla gości indywidualnych, możesz skorzystać z poniższych propozycji na roślinne wzbogacenie swojego menu.

Wegańskie śniadanie wielkanocne

Pierwsze skojarzenie ze śniadaniem wielkanocnym? Oczywiście jajka. Choć na diecie roślinnej się ich nie spożywa, można przygotować ich odpowiedniki. Niezbędna będzie popularna w kuchni indyjskiej sól kala namak, która dzięki zawartości siarki charakteryzuje się jajecznym smakiem.

Dzięki niej można zaproponować gościom pastę bezjajeczną do kanapek. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę: wystarczy zmiksować naturalne tofu z roślinnym majonezem, odrobiną kurkumy, pieprzem i solą kala namak, a następnie wmieszać szczypiorek.

Taką pastę można też wykorzystać do przygotowania roślinnych „jajek” nadziewanych. Wystarczy zagotować neutralny w smaku roślinny napój z agarem i solą kala namak, wlać do foremek w kształcie połowy jajka, a po zastygnięciu zrobić zagłębienie i nadziać przygotowaną wcześniej pastą.

Inną śniadaniową potrawą wielkanocną jest twarożek ze świeżymi ziołami i warzywami. Przygotujesz go rozdrabniając naturalne tofu z odrobiną Flory Professional Plant 15% oraz kwaskiem cytrynowym, a następnie dodając do niego posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, inne zioła (koperek, pietruszkę) i ewentualnie startą rzodkiewkę i zielony ogórek. Zamiast tofu jako bazę można wykorzystać też Violife Kremowy o smaku naturalnym, delikatną i kremową alternatywę dla serka śmietankowego.

Przygotowując ofertę na Wielkanoc nie można zapomnieć o sałatce jarzynowej. Bez wysiłku sporządzimy jej roślinną wersję, gdy pominiemy jajka i zamienimy majonez tradycyjny na bezjajeczny. W taki sam sposób możemy przygotować także wegańską sałatkę ziemniaczaną, która z pewnością znajdzie swoich amatorów.

Wegańskie zupy i dania główne na Wielkanoc

W przypadku zup sprawa jest prosta: bez większych wyzwań ugotujemy klasyczny żurek w wersji roślinnej. Wystarczy ugotować zupę na wywarze jarzynowym bez dodatku wędlin i mięsa, a następnie zabielić lubianą przez szefów kuchni Florą Professional Plant 15%. Ta wegańska alternatywa śmietanki posiada bogaty, kremowy smak, dzięki czemu można podać ją wszystkim gościom, również tym, którzy nie unikają nabiału. Roślinny żurek podajemy z ziemniakami, marchewką i alternatywą mięsa: wędzonym tofu lub gotowymi roślinnymi odpowiednikami wędlin.

Co natomiast zaproponować gościom na obiad? Popularnym daniem głównym na wielkanocnym wegańskim stole są pasztety. Bazą dla nich mogą być:

  • strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola czy groch),
  • warzywa (zwłaszcza korzeniowe i grzyby),
  • kasze (kremowa jaglana lub wyraźna w smaku gryczana).

Aby urozmaicić naszą ofertę, możemy do pasztetu dodać suszone owoce (żurawinę, morelę, ale też wiśnie), mocny alkohol (whisky lub brandy) czy całą ugotowaną marchew. Wierzch pasztetu można też pokryć musem chrzanowym, sosem żurawinowym czy BBQ.

Ciekawym pomysłem jest upieczenie pasztetu w cieście francuskim, półfrancuskim lub kruchym. Roślinne ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu: wystarczy masło zamienić na wysokiej jakości tłuszcz roślinny, taki jak doskonała w wypiekach Rama Profi Tłuszcz uniwersalny 72%.

Do podania pasztetu w cieście nie potrzebujemy żadnych skrobiowych dodatków. Wystarczy smaczna sałata lub pieczone warzywa, a także wegański sos pieczeniowy. – Ilu szefów kuchni, tyle receptur na roślinny sos pieczeniowy – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Mój sposób to upieczenie różnych rodzajów warzyw, ugotowanie ich w niewielkiej ilości bulionu wraz z umamicznymi dodatkami: grzybami, kombu i przecierem pomidorowym, a następnie przetarcie przez durszlak i długie redukowanie – zdradza Robert Kopacz.

Tak przygotowany sos najlepiej jest delikatnie zabielić Florą Professional Plant 15%, która idealnie nadaje się do gotowania, oraz zagęścić gumą ksantanową i pektyną.

Wegańskie wypieki na Wielkanoc

Choć cukiernicy wciąż mają pewne opory przed spróbowaniem swoich sił w roślinnych wypiekach, ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak może się wydawać. Co więcej, często nie musimy znacząco zmieniać naszych sprawdzonych receptur: wystarczy wymienić odzwierzęce produkty na roślinne alternatywy.

Jeśli więc chcemy zaserwować gościom tradycyjny mazurek, wystarczy masło w przepisie podmienić na roślinny Tłuszcz uniwersalny 72% Rama Profi. Kruchy spód możemy przygotować z dżemem pomarańczowym, konfiturą z róży czy roślinnym karmelem. Gotuje się go identycznie, co klasyczną wersję, podmieniając masło na Tłuszcz uniwersalny 72% Rama Profi i śmietankę na Florę Professional Plant 31%.

Pieczenie roślinnego sernika będzie większym wyzwaniem. – Istnieje wiele przepisów na roślinną masę „serową” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Jedne bazują na tofu, inne na kaszy, kolejne na nerkowcach. Ja przygotowuję wegański sernik używając Violife Kremowego o smaku naturalnym, który doskonale imituje serek śmietankowy – radzi Robert Kopacz.

Mam menu – i co dalej?

Przetestowanie receptur i ułożenie wielkanocnego menu to kluczowy krok dla ugoszczenia większej liczby gości unikających produktów pochodzenia zwierzęcego – ale nie jedyny. Pamiętaj, by zrobić apetyczne zdjęcia, pochwalić się swoją nową ofertą i dotrzeć do potencjalnych gości, na przykład za pośrednictwem influencerów czy grup na Facebooku.

– Roślinni goście są gotowi przejechać na drugi koniec miasta, by spróbować czegoś nowego – mówi Robert Kopacz. – Odpowiednia promocja to niezbędny element strategii poszerzania wegańskiej oferty. Dzięki niej mamy dużo większe szanse na sukces – wyjaśnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!