Sakwadrink - nowa na polskim rynku marka słomek z organicznej pszenicy durum



www.horecatrends.pl - 03 lipca 2019 11:41


Sakwadrink to nowa na polskim rynku marka słomek stworzonych z organicznej pszenicy durum. Dzięki doświadczeniu włoskich twórców makaronu udało się uzyskać rurki, które sprawdzają się zarówno przy ciepłych jak i zimnych napojach.

Wielorazowe słomki zamiast tych plastikowych? To jeden z najpopularniejszych obecnie trendów less waste. Nie brakuje osób przychodzących do lokali gastronomicznych z własnymi słomkami, a w sieci pojawia się coraz więcej opcji rurek do wyboru: metalowe, bambusowe czy nawet szklane. Taką alternatywę wprowadzają także niektóre lokale.

Niestety, podczas gdy wielorazowe słomki sprawdzają się doskonale na domowych przyjęciach lub kiedy klient baru czy restauracji przynosi je ze sobą, o tyle dla branży gastronomicznej nie są idealnym rozwiązaniem. Problemem jest utrzymanie higieny, szczególnie przy podawaniu słodkich, gęstych napoi czy koktajli. W niedoczyszczonej rurce mogą pozostawać resztki np. drobne cząstki owoców, co może doprowadzić do rozwoju bakterii i pleśni, na jakie „w trosce o zdrowie klientów” lokal nie może sobie pozwolić. Ręczne mycie każdej ze słomek, to zaś czasochłonne zajęcie dla personelu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Nawet jeśli problem czyszczenia zostanie rozwiązany, wielorazowe słomki nie sprawdzą się w lokalach serwujących napoje na wynos - kupujący zabiera wtedy ze sobą kubek wraz z jednorazową rurką. Niestety papierowe słomki nie zawsze zdają egzamin z wytrzymałości.        

Jaki materiał może być dla nich alternatywą? Odpowiedź może być zaskakująca. Sakwadrink to nowa na polskim rynku marka słomek stworzonych z organicznej pszenicy durum. Dzięki doświadczeniu włoskich twórców makaronu udało się uzyskać rurki, które sprawdzają się zarówno przy ciepłych jak i zimnych napojach.

Makaronowe słomki mogą stać się tanią i wygodną alternatywą dla barów i restauracji, które ze względu na charakter prowadzonej działalności i rodzaj serwowanych napojów nie mogą całkowicie zrezygnować z podawania jednorazowych słomek.