Partner portalu
Sokołów zaprosił blogerów na warsztaty kulinarne z Matteo Brunetti fot. materiały prasowe

Sokołów zaprosił blogerów na warsztaty kulinarne z Matteo Brunetti

Jak co roku w przedświątecznym okresie, Sokołów zaprosił blogerów na kulinarne warsztaty, których tematem są wyjątkowe, bożonarodzeniowe potrawy. Gościem specjalnym warsztatów był Matteo Brunetti.

Autor: horecatrends.pl Data: 05 grudnia 2019 14:10

– Podczas naszych warsztatów edukujemy na ważne tematy, jak na przykład dieta osób starszych, dzieci czy gotowanie w duchu zero waste  – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Staramy się również poszerzać kulinarne horyzonty. Nadchodzące Boże Narodzenie jest znakomitą okazją, by odkryć nowe smaki i przyrządzić dania, które nie goszczą na naszych stołach na co dzień. Wspólnie z naszym gościem specjalnym Matteo Brunetti, zaprosiliśmy uczestników warsztatów w kulinarną podróż do słynącej ze znakomitej kuchni Italii. Poznaliśmy także dania o rodowodzie brytyjskim, które przygotowaliśmy z Dominikiem Moskalenko – szefem kuchni Sokołów.

We Włoszech – podobnie jak w Polsce – Boże Narodzenie obchodzone jest w niezwykle tradycyjny sposób – zwłaszcza, jeśli chodzi o przygotowywane potrawy. O tych najczęściej podawanych w regionie Lacjum, z którego się wywodzi, opowiedział Matteo Brunetti. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie i nie ulega zmianom od lat. Przy świątecznym stole gromadzi się cała rodzina, tak więc i przygotowania wymagają zaangażowania wielu osób – tym bardziej, że znaczna część tych dań wymaga większego nakładu czasu, pracy, a także precyzji i wprawy. Taką potrawą są bez wątpienia tortellini in brodo – czyli słynne włoskie „uszka”, serwowane w wywarze. Podczas warsztatów zostały przygotowane z ręcznie wyrobionego ciasta makaronowego, pieczołowicie uformowane i sklejone, a następnie krótko ugotowane w aromatycznym wywarze wołowo-warzywnym. Wyjątkowego charakteru nadał im farsz, przygotowany na bazie polędwicy wołowej, schabu wieprzowego i dojrzewającej Szynki sarmackiej Sokołów. Magicznym składnikiem był parmezan, którego kawałki doprawiły farsz.

Włoskie święta nie obejdą się oczywiście bez tradycyjnych słodkości. To nie tylko znane wypieki - panettone i pandoro, lecz również desery nie wymagające pieczenia. Przykładem jest tu kolejna warsztatowa włoska propozycja, czyli torrone bianco morbido, deser przygotowywany na bazie białek, cukru i miodu, z mnóstwem chrupiących orzechów – przede wszystkim pistacji, migdałów i orzechów laskowych. Rozkosznie słodki, prawdziwie świąteczny smakołyk.

Propozycją szefa kuchni Sokołów – Dominika Moskalenko były dania wywodzące się z kuchni brytyjskiej. Dominik Moskalenko wspólnie z uczestnikami przygotował klasyczne propozycje. Na przystawkę przygotowano yorkshire pudding – który świetnie sprawdzi się w towarzystwie wielu dodatków jak: chrupiący, podsmażony bekon, pasztety mięsne bądź pasty warzywne z linii Z Gruntu Dobre. Podczas warsztatów został podany w towarzystwie tatara z polędwicy wołowej z dodatkiem szalotek, kaparów, ogórków konserwowych i sosu Worcester. Danie główne – jak na uroczysty obiad przystało – było efektowne w formie podania i znakomite w smaku. To słynna polędwica Wellington – czyli polędwica wołowa, zapiekana z farszem z pieczarek i szpinaku, owinięta ciastem naleśnikowym, a następnie ciastem francuskim.

Tradycyjnie zwieńczeniem spotkania był wspólny posiłek, któremu towarzyszyła ożywiona rozmowa o świątecznych inspiracjach i o tym, jak wiele pozytywnych wrażeń przynosi czerpanie z tradycji kulinarnych innych krajów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.