×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sprawdziliśmy nowe trendy dla restauracji z sushi

Sprawdziliśmy nowe trendy dla restauracji z sushi

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 02 grudnia 2022 12:00 | Aktualizacja: 02 grudnia 2022 12:28

Restauracje japońskie muszą nieustannie dopracowywać swoje menu, by odpowiadać na pojawiające się potrzeby gości. Sprawdziliśmy, co dzieje się w branży i podpowiadamy, jakie zmiany można wprowadzić, by przyciągnąć więcej miłośników sushi do swoich lokali.

Japoński minimalizm…

Rośnie rozdźwięk między dwoma konceptami na restaurację z sushi. Pierwszy polega na odtwarzaniu tradycyjnej kuchni japońskiej, drugi natomiast otwiera się na świat i inspiruje się chociażby sushi popularnym w USA oraz eksperymentuje z lokalnymi i sezonowymi dodatkami. Oba mają swoich oddanych fanów, którzy stawiają albo na japoński minimalizm, albo na rozpustną kuchnię fusion.

Restauracje serwujące klasyczne sushi w swojej ofercie posiadają rodzaje tradycyjne dla kuchni japońskiej, czyli przede wszystkim te, które składają się z trzech czy czterech składników, a najczęściej po prostu z ryby i ryżu. – Prowadząc taki koncept, musimy całą swoją uważność włożyć w technikę gotowania ryżu oraz stosowanie oryginalnych japońskich składników i jak najświeższej ryby – tłumaczy Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.

…czy rozpusta w stylu fusion?

Drugi typ restauracji to te, które prześcigają się w tworzeniu jak najoryginalniejszych kompozycji. Nie boją się korzystać ani z pełnej palety składników dostępnych na rynku, ani z nowatorskich technik, ani z inspiracji kuchniami świata.

Co możemy znaleźć w sushi fusion? Na przykład ser, który jest jednym z głównych składników słynnej Philadelphia roll, czyli rolki sushi z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem. Szefowie kuchni używają do jej stworzenia Ramy Professional Creamy Delight, kremowej w konsystencji, śmietankowej w smaku i bardziej efektywnej kosztowo niż tradycyjny serek. Co więcej, Rama Professional Creamy Delight jest stabilna w ciepłych aplikacjach i nie podpływa wodą podczas podgrzewania, dzięki czemu może być składnikiem sushi innego typu – smażonego w tempurze lub w panierce z panko.

Do innych nieortodoksyjnych składników sushi należą przykładowo awokado, majonez, mango, marchew, czerwona kapusta, papryka, kimchi i inne kiszonki czy warzywa smażone w tempurze. Znakiem rozpoznawczym niekonwencjonalnego sushi jest też bogactwo sosów i posypek, które nakłada się na sushi przed podaniem. Szefowie kuchni eksperymentują ze smakowymi majonezami, sosem serowym, prażoną cebulką, suszonymi rybkami, nasionami i pestkami czy świeżymi ziołami. Panuje jedna zasada – kto wpadnie na bardziej kreatywny pomysł, ten zdobędzie uwagę gości!

Sushi 100% z roślin

Trend roślinny dotarł do restauracji z sushi i nie zamierza się zatrzymać. Wniosek jest jeden: jeśli chcesz zyskać, czas zadbać o gości, którzy nie spożywają ryb i owoców morza, a także jajek czy nabiału. – Nie tylko weganie i wegetarianie szukają roślinnych pozycji w menu. Również osoby w ciąży oraz goście z uczuleniem na owoce morza doceniają możliwość zjedzenia posiłku bez ryzyka – wyjaśnia Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.

 Jakie produkty mogą znaleźć się w roślinnym sushi?

-- Gotowe alternatywy produktów rybnych. Mowa o produktach wykonanych na przykład z grzybów, kojaku, tapioki, wodorostów i innych składników w taki sposób, by naśladować smak, zapach i konsystencję ryb czy owoców morza. Ich rynek rozwija się w szybkim tempie i już teraz wiele z nich jest łatwo dostępnych dla szefów kuchni.

-- Samodzielnie przygotowane alternatywy ryb. Tu wszystko zależy od kreatywności szefa kuchni. Spotkaliśmy się już z łososiem z marchewki, tuńczykiem z pomidora oraz arbuza, filetem z kwiatu bananowca czy węgorzem z bakłażana.

-- Violife Kremowy o smaku naturalnym. Ten gładki, kremowy i łatwy do rozsmarowania składnik to w pełni roślinna alternatywa dla kremowego serka, który znajdzie zastosowanie w wielu rolkach kuchni fusion. Dzięki niemu ugościsz nie tylko wegan, ale też osoby z alergią lub nietolerancją laktozy.

Uwaga, hit: japońskie desery

Rodzime restauracje z sushi powiększały już swoje menu, najpierw o przystawki (na przykład tatar czy pierożki), potem o klasyczne zupy (jak zupa miso). Teraz nastał czas japońskich deserów, które przyciągają ciekawych nowych smaków gości i pozwalają w doskonały sposób zakończyć ucztowanie.

O jakie tradycyjne japońskie słodycze można uzupełnić swoją kartę?

-- Powszechnie lubiane kuleczki z miękkiego ciasta ryżowego ze słodkim nadzieniem: pastą z czerwonej fasoli, czarnego sezamu czy prażonych orzechów arachidowych. Tegorocznym hitem są mochi nadziewane lodami, zarówno śmietankowymi, jak i sorbetami (na przykład z mango). Chcąc zaserwować lody w 100% roślinne można skorzystać z wielofunkcyjnej Flory Professional Plant 31%.

-- Kuleczki z ciasta ryżowego nadziane na patyczek do szaszłyków, a następnie podane z dodatkami, na przykład pastą z fasoli czy sezamu, posypką z prażonej mąki sojowej czy polewą z sosem sojowym.

-- Dwa małe placuszki podobne do pancake’ów, najczęściej sklejone pastą z czerwonej fasoli, a niekiedy gęstym budyniem lub kremem czekoladowym. Do roślinnej wersji placuszków można wykorzystać krem do smarowania o smaku kakaowym Violife Cocospread.

-- Japoński sernik. Ten wyjątkowy wypiek charakteryzuje się bardzo lekką strukturą, którą uzyskuje się przez zmniejszenie ilości sera względem jaj oraz ubiciem białek przed wymieszaniem składników masy. Do jego przygotowania z pewnością sprawdzi się Rama Professional Creamy Delight ze względu na swój doskonały śmietankowy smak.

Tradycyjne desery japońskie nie zasmakują wszystkim gościom – ostrzega Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Łączą w sobie delikatną słodycz z ziemistością fasoli, lepkością ryżu i słonością sosu sojowego. Jeśli wiesz, że Twoi goście preferują zachodnie smaki, zaproponuj im słodkości nie z Japonii, a inspirowane jej smakami – radzi Robert Kopacz.

Możesz więc przygotować mus o smaku matcha, sernik na bazie Ramy Professional Creamy Delight z polewą lub galaretką z yuzu czy panna cottę z czarnym sezamem.

Odważ się zmieniać

Rynek sushi przechodzi dynamiczne zmiany, a goście wymagają coraz więcej: albo doskonałego odwzorowania tradycyjnej kuchni japońskiej, albo przekraczania kolejnych granic w eksperymentowaniu. Z konkurencji wyróżniają się ci, którzy konsekwentnie podążają obranym kursem i nie boją się wprowadzania ulepszeń, dzięki którym mogą zdobywać kolejnych gości.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!