Wszystko zależy od rodzaju kuchni, którą oferujesz – niektóre łatwo pozwalają na eliminację mlecznych produktów, inne będą wymagać stosowania bezlaktozowych zamienników. Podpowiadamy, jak spełnić oczekiwania gości z alergią na laktozę.
Ser w kuchni amerykańskiej pełni ważną rolę – ale nie we wszystkich daniach tradycyjnie znajdują się produkty, których nie mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy. Tradycyjny hot dog nie zawiera laktozy, jak również kanapka BLT (bacon, lettuce i tomato, czyli bekon, sałata i pomidor) czy meatball sub, czyli krótka bagietka wypełniona klopsikami z sosem marinara.
Problematyczne okazują się te dania, które zawierają sosy na bazie kwaśnej śmietany oraz ser. W tych pierwszych kwaśną śmietanę można zastąpić bezlaktozowym odpowiednikiem lub rozbitym z odrobiną wody Violife Kremowym o smaku naturalnym, który stanowi świetną bazę do sosów, dipów i dressingów.
Ser można zastąpić tym bez laktozy, choć lepiej jest pójść krok dalej i wybrać w pełni roślinną alternatywę, jak produkty marki Violife. W burgerach świetnie sprawdzi się Violife Plastry o smaku cheddar, a w kanapce Reuben plastry Violife Plastry o smaku gouda. Można też przyrządzić w pełni roślinną i pozbawioną alergenów wersję mac’n’cheese, przygotowując sos na bazie mleka ryżowego z dodatkiem miksu serów Violife – tartych Violife Blok o smaku cheddar, Violife Blok do tarcia o smaku gouda 2,5kg oraz Violife Blok o smaku mozzarelli.
Kuchnia meksykańska obfituje w street foodowe dania – nic więc dziwnego, że coraz częściej pojawia się w food truckach i innych miejscach, które serwują uliczne potrawy. Pożywne burrito, różnorodne taco czy ciągnąca się od sera quesadilla to emblematyczne dania kuchni streetowej.
W prosty sposób można dostosować je do potrzeb osób, które nie tolerują laktozy. Żółty ser, który jest podstawą quesadilli i może występować też w burrito i taco, wystarczy zamienić na startą roślinną alternatywę sera Violife Blok do tarcia o smaku gouda, który rozpuszcza się pod wpływem ciepła i delikatnie ciągnie.
Koncept przywieziony z Włoch, który przyjął się w Polsce – czyli pizza sprzedawana na kawałki. Dzięki tej formie podania, wystarczy odczekać chwilę na podgrzanie i można niemal od razu delektować się pyszną przekąską.
Nie wyobrażamy sobie pizzy bez sera, dlatego – aby móc oferować ją osobom uczulonym na laktozę – powinniśmy zamienić go na tarty Violife Blok do pizzy o smaku klasycznym. Ma konsystencję, zapach i smak do złudzenia przypominający tradycyjny ser do pizzy. Nie zawiera nabiału, laktozy, soi, glutenu, orzechów i konserwantów, dlatego można go oferować również innym alergikom, wegetarianom i weganom.
Szefom kuchni zdarza się zapominać o potrzebach alergików. A nie powinno tak być! Osoby, które nie mogą spożywać wybranych składników, nie powinny być wykluczone z kulinarnego doświadczenia i różnorodności kuchni streetowej. Jeśli o nich zadbamy, z pewnością będą wdzięczni – i mogą stać się lojalnymi gośćmi.