Partnerzy portalu
Street food bez laktozy. Jak to zrobić?

Street food bez laktozy. Jak to zrobić?

Streetowe jedzenie powinno być jedzeniem dostępnym dla każdego. Dbając o wprowadzenie opcji przyjaznych alergikom czy osobom unikającym mięsa, wypełniamy misję street foodu, jaką jest oferowanie gościom pysznych, pożywnych i łatwych w konsumpcji potraw niezależnie od tego, czy jedzą wszystko, czy mają dietetyczne ograniczenia. Jak spełnić te oczekiwania?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 11 października 2021 00:00

Wszystko zależy od rodzaju kuchni, którą oferujesz – niektóre łatwo pozwalają na eliminację mlecznych produktów, inne będą wymagać stosowania bezlaktozowych zamienników. Podpowiadamy, jak spełnić oczekiwania gości z alergią na laktozę.

Klasyka z USA

Ser w kuchni amerykańskiej pełni ważną rolę – ale nie we wszystkich daniach tradycyjnie znajdują się produkty, których nie mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy. Tradycyjny hot dog nie zawiera laktozy, jak również kanapka BLT (bacon, lettuce i tomato, czyli bekon, sałata i pomidor) czy meatball sub, czyli krótka bagietka wypełniona klopsikami z sosem marinara.

Problematyczne okazują się te dania, które zawierają sosy na bazie kwaśnej śmietany oraz ser. W tych pierwszych kwaśną śmietanę można zastąpić bezlaktozowym odpowiednikiem lub rozbitym z odrobiną wody Violife Kremowym o smaku naturalnym, który stanowi świetną bazę do sosów, dipów i dressingów.

Ser można zastąpić tym bez laktozy, choć lepiej jest pójść krok dalej i wybrać w pełni roślinną alternatywę, jak produkty marki Violife. W burgerach świetnie sprawdzi się Violife Plastry o smaku cheddar, a w kanapce Reuben plastry Violife Plastry o smaku gouda. Można też przyrządzić w pełni roślinną i pozbawioną alergenów wersję mac’n’cheese, przygotowując sos na bazie mleka ryżowego z dodatkiem miksu serów Violife – tartych Violife Blok o smaku cheddar, Violife Blok do tarcia o smaku gouda 2,5kg oraz Violife Blok o smaku mozzarelli.

Meksyk w gębie

Kuchnia meksykańska obfituje w street foodowe dania – nic więc dziwnego, że coraz częściej pojawia się w food truckach i innych miejscach, które serwują uliczne potrawy. Pożywne burrito, różnorodne taco czy ciągnąca się od sera quesadilla to emblematyczne dania kuchni streetowej.

W prosty sposób można dostosować je do potrzeb osób, które nie tolerują laktozy. Żółty ser, który jest podstawą quesadilli i może występować też w burrito i taco, wystarczy zamienić na startą roślinną alternatywę sera Violife Blok do tarcia o smaku gouda, który rozpuszcza się pod wpływem ciepła i delikatnie ciągnie.

Pizza na slajsy

Koncept przywieziony z Włoch, który przyjął się w Polsce – czyli pizza sprzedawana na kawałki. Dzięki tej formie podania, wystarczy odczekać chwilę na podgrzanie i można niemal od razu delektować się pyszną przekąską.

Nie wyobrażamy sobie pizzy bez sera, dlatego – aby móc oferować ją osobom uczulonym na laktozę – powinniśmy zamienić go na tarty Violife Blok do pizzy o smaku klasycznym. Ma konsystencję, zapach i smak do złudzenia przypominający tradycyjny ser do pizzy. Nie zawiera nabiału, laktozy, soi, glutenu, orzechów i konserwantów, dlatego można go oferować również innym alergikom, wegetarianom i weganom.

Alergicy są ważni!

Szefom kuchni zdarza się zapominać o potrzebach alergików. A nie powinno tak być! Osoby, które nie mogą spożywać wybranych składników, nie powinny być wykluczone z kulinarnego doświadczenia i różnorodności kuchni streetowej. Jeśli o nich zadbamy, z pewnością będą wdzięczni – i mogą stać się lojalnymi gośćmi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.