"Szakszuka wypada z menu z powodu cen papryki" - informowała serwis money.pl jedna z warszawskich kawiarni. W sklepach warzywo to kosztuje nawet 39 zł/kg!
Jak podaje serwis money.pl, w sklepach można znaleźć paprykę za 24,99 zł/kg lub nawet 38,99 zł. Tymczasem rok temu jeden z dyskontów oferował ją w promocji za 4,99 zł/kg.
Średnia cena 1 kg papryki czerwonej z importu w skupie w Broniszach wynosi obecnie 20 zł (dane z 23 lutego). Jeszcze 20 listopada ubiegłego roku za kilogram krajowego warzywa należało zapłacić przeciętnie 7,25 zł.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Podaż decyduje o cenach na rynku warzyw i owoców. Jak spada podaż, to rosną ceny. A niedawno mieliśmy do czynienia z falą chłodu w Hiszpanii, Włoszech czy w Maroku, czyli rejonach warzyw ciepłolubnych, gdzie uprawia się paprykę i pomidory - tłumaczy na łamach money.pl, dr Paweł Kraciński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).
Z problemem z dostępnością warzyw zderzyli się ostatnio Brytyjczycy. Na Wyspach wiele półek w marketach świeciło pustkami. Zaczęło brakować ogórków, sałaty, papryki, pomidorów, brokułów czy owoców cytrusowych. Dwie największe sieci handlowe zdecydowały się nawet na racjonowanie niektórych warzyw i owoców.
Nie przegap najważniejszych wiadomości