Szef kuchni radzi: jak zrobić perfekcyjną bitą śmietanę?



Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional - 20 czerwca 2022 11:22


Nieuchronnie zbliża się sezon na gofry z bitą śmietaną, desery lodowe i rurki z kremem. Z tej okazji zapytaliśmy szefa kuchni Upfield Professional Roberta Kopacza o jego porady dotyczące przygotowania idealnej bitej śmietany.

Spray, mikser, syfon czy maszyna?

Ubicie śmietany rozpoczynamy od… wyboru sprzętu. Na jaki powinniśmy postawić? Czy lepiej sprawdzi się w naszym lokalu maszyna, syfon, mikser czy może spray?

Maszyna do bitej śmietany to oczywista wygoda – wystarczy napełnić pojemnik na śmietankę i dozować odpowiednie porcje. Ze względu na wysokie koszty i gabaryty sprzętu pozwolić sobie mogą na nią tylko punkty, w których bita śmietana jest głównym dodatkiem do deserów, czyli kawiarnie i lodziarnie. Co w takim razie wybrać, jeśli nasze potrzeby są mniejsze?

Dla tych, którzy nie stosują bitej śmietany w wielu deserach, najporęczniejsze są bite śmietany w spray’u. Umożliwiają bezproblemową aplikację, zwłaszcza, że są zakończone profesjonalną końcówką do dekoracji, jak Rama Professional Creme Dolce Spray. Wyszprycowane dzięki niej różyczki długo utrzymują stabilność zarówno w zimnych, jak i w ciepłych aplikacjach.

W przypadku nieczęstego korzystania z bitej śmietany dobrze sprawdzi się także ubijanie jej mikserem. Wymaga ono jednak wprawy i stałej kontroli. – Ubijanie śmietanki należy rozpocząć od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększać. Po zgęstnieniu zmniejszamy obroty i dodajemy drobny cukier – mówi Robert Kopacz. – Musimy uważać, by śmietanki nie przebić; inaczej otrzymamy słodkie masło – dodaje.

Ponieważ korzystanie z miksera bywa zawodne, najlepszym rozwiązaniem wydaje się być syfon. Pozwala na stworzenie bitej śmietany o idealnej konsystencji w mgnieniu oka.

{media;15504;;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/04/015504.png;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/04/015504_1920.jpg}

Bita śmietana z syfonu – pięć porad

Oto porady dotyczące korzystania z syfonu, których udzielił nam Robert Kopacz. Pozwolą każdemu, nawet młodemu adeptowi sztuki kulinarnej przygotować idealną bitą śmietanę.

  1. Wkręcając nabój, trzymaj syfon do góry dnem. Dzięki temu gaz od razu napowietrzy śmietankę i będzie się lepiej ubijać.
  2. Zawsze przed rozpoczęciem dozowania wstrząśnij kilkukrotnie syfon.
  3. Podczas dozowania bitej śmietany trzymaj syfon odwrócony w pozycji pionowej.
  4. Niezużytą śmietankę możesz przechowywać w syfonie nawet do 14 dni w warunkach chłodniczych.
  5. Jeśli została Ci niewielka ilość śmietanki w syfonie, przytrzymaj go do góry dnem na kilka chwil przed rozpoczęciem dozowania. Śmietanka spłynie do głowicy.

    {media;15505;;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/05/015505.png;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/05/015505_1920.jpg}

Jak wybrać śmietankę do ubijania?

– Klasycznie do bitej śmietany wybiera się śmietankę 36%, tak zwaną kremówkę. Coraz częściej szefowie kuchni przechodzą na różne alternatywy, które pozwalają zaoszczędzić im czas i pieniądze bez kompromisu w kwestii smaku – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. Z jakich innowacji możemy więc korzystać?

Jedną z nich jest Rama Professional do ubijania 35%. Posiada bogaty i kremowy smak – to jednak nie koniec jej zalet. Ubija się szybciej niż klasyczna śmietanka odzwierzęca i wyróżnia się dwuipółkrotnie większym przyrostem. Nie ma również obaw, że ją przebijemy jak ma to miejsce w zwierzęcej. Wyszprycowane różyczki nie żółkną i utrzymują stabilność przez 3 dni. Co więcej, Ramę Professional do ubijania 35% po ubiciu można mrozić bez strat w jej właściwościach. Jest również bardzo przydatna w cukiernictwie – zwłaszcza do przygotowywania tortów; możemy do niej dodać nawet do 20% coulisu owocowego i nie musimy dodawać żadnych stabilizatorów.

Inną alternatywą dla tradycyjnej kremówki jest Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna 31%. Przewyższa śmietankę 36% dwoma walorami: po ubiciu przyrasta aż dwuipółkrotnie oraz nie warzy się, dzięki czemu bez obaw można łączyć ją z kwaśnymi składnikami i alkoholem. Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna 31% jest używana też do gotowania, dlatego dobrze sprawdza się w kuchniach, które serwują pełne menu.

A co, jeśli nasz lokal odwiedzą goście z alergią na laktozę lub unikający produktów odzwierzęcych? – Fantastyczne opinie zbiera Flora Professional Plant Wielofunkcyjna 31% nagrodzona tytułem na Najlepszy Produkt Dedykowany Gastronomii 2020 plebiscytu Roślinniejemy – mówi Robert Kopacz. Jej kremowa konsystencja niczym nie odstępują klasycznej bitej śmietanie, o czym mogli przekonać się już klienci Costa Coffee. Vege krem na bazie Flory Professional Plant Wielofunkcyjnej 31% jest dostępny we wszystkich placówkach tej sieci.

{media;15506;;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/06/015506.png;https://pliki.horecatrends.pl/i/01/55/06/015506_1920.jpg}

Postaw na zabawę!

Nie zapominaj, że bita śmietana nie musi być nudna! Możesz przygotować kolorowe i smakowe wariacje, które zachwycą gości – nie tylko tych najmniejszych.

Wielokolorową śmietanę ubijesz korzystając z syntetycznych barwników lub naturalnych rozwiązań, na przykład kurkumy czy liofilizowanych, sproszkowanych owoców. Jeśli chcesz dodać jej ciekawego aromatu, postaw na cytrusowe smaki, które osiągniesz dodając do niej skórkę cytryny, limonki czy pomarańczy. Słodycz śmietanki podkreśli dodatek ziaren wanilii lub ekstraktu migdałowego, a głębokości smaku doda amaretto czy kawa.

– Szefowie kuchni coraz chętniej podchodzą kreatywnie do bitej śmietany, dodając ją do zup i dań głównych – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Często jest to śmietana chrzanowa, niekiedy wędzona lub z pudrem z borowików. Sposobów na jej wykorzystanie jest nieskończenie wiele – dodaje.

Udanych eksperymentów!

{fb;https://www.facebook.com/upfieldpropl/posts/559606952408242 }

{instagram;https://www.instagram.com/p/CeyRgPHIU4k/ }