×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Top 5 produktów, które pomogą Ci przygotować bufet lub dużą imprezę

Top 5 produktów, które pomogą Ci przygotować bufet lub dużą imprezę

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional Data: 09 grudnia 2022 15:30 | Aktualizacja: 09 grudnia 2022 15:33

Zaczynamy najgorętszy okres w gastronomii: czas świątecznych spotkań, również korporacyjnych, firmowych konferencji oraz wystawnych imprez sylwestrowych. Podpowiadamy, w jakie produkty warto się zaopatrzyć, by ułatwić sobie realizację tych wyzwań.

Niezawodne tłuszcze

Tłuszcz to największy przyjaciel szefa kuchni. Odpowiada za smak potraw, ich konsystencję oraz chrupkość. Niestety, nieodpowiednio używany może znacząco pogorszyć jakość naszych dań. Jaki tłuszcz wybrać?

Do smażenia stosuje się tłuszcze o neutralnym zapachu i smaku, które są odporne na wysoką temperaturę, przez co utleniają się dużo wolniej od olejów tłoczonych na zimno. – Doskonale sprawdza się Rama Combi Profi, która jest tłuszczem do pieców konwekcyjno-parowych – radzi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. – Co wyjątkowo ważne w przypadku dużych imprez, Rama Combi Profi zmniejsza ubytek smażonego mięsa, dzięki czemu zachowuje ono większą wilgotność – dodaje Robert Kopacz.

Jeśli smażymy wielokrotnie na tym samym tłuszczu, pamiętajmy o częstym filtrowaniu go. Pozwoli nam to uniknąć przykrego zapachu frytury i spalenizny.

 

Stabilne śmietany – również dla wegan i alergików

Przygotowując zupy, sosy, gulasze i potrawki do bemarów musimy zachować czujność. Powinniśmy pamiętać, że w trakcie imprezy danie będzie odparowywać, co spowoduje nie tylko zagęszczenie się potrawy, ale też zwiększenie intensywności smaku. Warto zadbać o dobre tłuszcze, które nie wytrącą się w trakcie imprezy oraz o śmietany, które nie rozwarstwią się po dłuższym czasie w bemarze.

Dlatego właśnie warto sięgnąć po lubianą przez szefów kuchni Ramę Cremefine Profi do zup i sosów (15%) lub Ramę Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%). Doskonale zabielają, zagęszczają i redukują potrawę. Nie rozwarstwiają się nawet podczas podgrzewania ani w daniach kwaśnych i zawierających alkohol.

Równie wysoką stabilność posiadają Flora Professional Plant Do Gotowania (15%) i Flora Professional Plant Wielofunkcyjna (31%), w pełni roślinne alternatywy śmietanki, które zapewniają bogaty smak potraw i kremową konsystencję. – Często stosuję je do zup i potraw wegetariańskich, dzięki czemu mogę podać je również osobom na diecie wegańskiej i bez laktozy – podpowiada Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.

Wysokiej jakości sosy

Ugotowanie aromatycznego sosu od podstaw zajmuje niekiedy cały dzień – a nie zawsze możemy tyle przeznaczyć na przygotowywanie dodatku do potrawy. Przestaje być to opłacalne zwłaszcza przy rosnących cenach energii. Dlatego nie bójmy się stosować gotowych sosów, ale sprawdzajmy ich wysoką jakość, by nie zawieść swoich gości.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając sosy? Te najlepsze nie zawierają zbędnych składników, takich jak utwardzone tłuszcze, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty czy nadmiar substancji stabilizujących i konserwujących.

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału

Wciąż dla wielu szefów kuchni gotowanie bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego stanowi wyzwanie. Aby jednak iść z duchem czasu, powinniśmy otworzyć się na roślinne gotowanie, które jest lepsze dla zdrowia naszych gości oraz bardziej ekologiczne, a także zwyczajnie modne.

Znaczącym ułatwieniem w przygotowywaniu potraw wegetariańskich i wegańskich są alternatywy mięsa i nabiału: gotowe produkty lub półprodukty, dzięki którym nie musimy testować nowych receptur, ponieważ najczęściej można je stosować zupełnie tak, jak tradycyjne wyroby.

Z alternatyw mięsa świetnie sprawdzają się wszelkie burgery, kotlety, kiełbaski czy parówki. Ciekawym produktem jest też roślinne mielone, które dobrze imituje mięso w sosach i zapiekankach. – Z alternatyw serów polecam zwłaszcza tarte produkty, co pozwala na błyskawiczne użycie, takie jak Violife Epic Tarty o smaku dojrzałego cheddara, Violife Epic Tarty o smaku mozzarelli czy Violife Tarty Prosociano, który doskonale oddaje smak i konsystencję parmezanu – radzi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.

Ciekawym produktem jest też Violife Grecki biały w kostce, który można używać bezpośrednio po wyjęciu z zalewy. Dodaje się go do sałatek, dań na ciepło oraz wyrazistych dipów, na przykład do grillowanych warzyw.

Aromatyczne buliony

Tak jak w przypadku sosów, przygotowanie aromatycznego bulionu to porządny maraton. Jeśli mamy czas tylko na sprint, możemy postawić na gotowe buliony dla gastronomii o dobrym składzie i łagodnym smaku, który nie przyćmi smaku zupy, sosu czy farszu.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!