Kuchnia grecka po wielu latach, w których funkcjonowała głównie w wyspecjalizowanych tawernach, wkracza na główną scenę rodzimej gastronomii. Restauracje, bistra i bary coraz częściej odkrywają jej różnorodność i świeżość, a także potencjał do goszczenia osób niejedzących mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
W greckiej kuchni nie znajdziemy technik i produktów, które będą dla nas nowością. Oznacza to, że nie będą też nowe dla naszych gości. Dlatego kluczem do sukcesu jest postawienie na składniki wysokiej jakości, które zachwycą głębokim smakiem i autentycznym charakterem.
W kuchni z greckimi daniami nigdy nie powinno zabraknąć ciasta filo. Nasi goście mogą znać je przede wszystkim z baklawy; Grecy jednak chętniej jedzą je na konkretnie, ze szpinakiem lub mieszanką serów.
Do naszych dań możemy użyć regionalnych serów greckich, takich jak mizithra czy kefalotiri, ale kluczowym jest oczywiście feta: kruchy, słony ser z mleka owczego (niekiedy z domieszką krowiego). Jeśli przygotowujesz dania dla alergików lub osób unikających nabiału, fetę możesz zastąpić Violife Greckim. To roślinna alternatywa dla tradycyjnego sera, która posiada wspaniały, kremowy smak i jest jak najbardziej autentyczna – została bowiem wyprodukowana w Grecji.
Kuchnia grecka nie istnieje też bez oliwek, a zwłaszcza słynnych oliwek kalamata. Miłośnicy greckich specjałów bez trudu rozpoznają ich szlachetny smak, wyrazisty purpurowy kolor i specyficzny kształt łezki.
Nie można też zapomnieć o oliwie z oliwek. Najlepiej jest wybrać tę oryginalnie grecką, naturalnego pochodzenia i charakteryzującą się tradycyjną metodą zbierania. Takie są właśnie oliwy Altis: Oliwa Klasyczna Altis oraz Oliwa Extra Virgin Altis. Oliwki użyte do ich produkcji pochodzą z wyselekcjonowanych gajów i przetwarzane są z najwyższą starannością, dzięki czemu oliwa Altis ma wyjątkowy smak. Słodka Oliwa Klasyczna Altis posiada dyskretny bukiet dojrzałych na słońcu owoców, a najwyższej jakości Oliwa Extra Virgin Altis zbilansowany smak z przyjemną nutą ostrości.
Na grecką przystawkę nie potrzeba wiele; w zupełności wystarczy talerz mezedes, tradycyjnych przekąsek, takich jak plastry serów i wędlin, oliwki oraz gołąbki z liści winogron, czyli dolmades. Jeśli nasi goście oczekują przystawki na ciepło, warto postawić na saganaki: twardy lub średnio twardy ser grecki obtoczony w mące i usmażony na złoto. Do podania wystarczy cząstka cytryny.
Z uważnością warto podejść do komponowania sałatki greckiej, czyli horiatiki. Autentyczny przepis składa się z kilku składników: pomidora, ogórka, zielonej papryki, czerwonej cebuli, oliwek kalamata lub zielonych oraz, oczywiście, sera feta. Całość polewa się oliwą z oliwek i czerwonym octem winnym oraz przyprawia solą, pieprzem i oregano.
Sałatkę grecką możemy też bez trudności przygotować w wersji roślinnej: wystarczy ser zamienić na plaster Violife Greckiego. Jeśli w wersji tradycyjnej podajemy ją z pieczywem i masłem, tłuszcz mleczny najlepiej jest zastąpić Jednoporcjowym tłuszczem do smarowania Rama. W pełni wegańska Rama umieszczona jest w praktycznych opakowaniach 10 g, co pozwala na estetyczne podanie i ograniczenie marnowania żywności.
Najpopularniejszym greckim daniem głównym w Polsce zdaje się być musaka: zapiekanka składająca się z plastrów smażonych lub pieczonych bakłażanów i ziemniaków, aromatycznego sosu pomidorowego z mięsem mielonym, jagnięcym lub wołowym, zwieńczona grubą warstwą beszamelu.
To nie jedyna zapiekanka w kuchni greckiej, którą warto mieć w karcie. Inną popularną potrawą jest pastitsio, nazywana czasem grecką odpowiedzią na lasagne. Składa się ona z trzech warstw makaronu w kształcie rurek, gęstego ragù wołowego i kremowego beszamelu. To danie z pewnością trafi w gusta Polaków.
Grecka kuchnia oferuje też wiele potraw dla miłośników warzyw oraz dla osób, które preferują lżejszą kuchnię. Możemy podać im gemista: nadziewane ryżem i warzywami pomidory lub czerwoną i żółtą paprykę, upieczoną do miękkości. Nadzienie powinno być przyjemnie wilgotne i pełne najlepszej jakości oliwy z oliwek, która stworzy aromatyczny sos. Warto postawić na Oliwę Extra Virgin Altis, która zachwyci gości głębią smaku.
Za jedno z najzdrowszych dań głównych w Grecji uznaje się spanakorizo, czyli ryż gotowany ze szpinakiem i, niekiedy, z pomidorami. Podaje się go z cytryną oraz pokruszonym serem feta lub, w wersji roślinnej, z Violife Greckim. Może też stanowić dodatek do mięs i ryb.
W sercu greckiego street foodu znajduje się przyjemność z jedzenia. Dlatego próżno szukać w nim lekkich dań. Uliczne jedzenie musi sycić i cieszyć!
Jakie potrawy możesz zaserwować swoim gościom?
Jeśli Twoi goście wciąż będą nienasyceni, na deser możesz zaserwować im loukoumades, niewielkie pączki wielkości orzecha włoskiego zanurzone w gorącym miodzie i posypane cynamonem, sezamem lub orzechami włoskimi. To idealne zwieńczenie wielkiej greckiej uczty!