Violife: Jak wykorzystać roślinne alternatywy sera w gastronomii?



materiał partnera - 01 marca 2021 10:10


Restauracyjni goście coraz częściej pytają o roślinne opcje w menu. Dzięki alternatywom dla sera Violife szefowie kuchni mogą z łatwością zaoferować smaczne dania bez nabiału i innych alergenów, które przygotowuje się równie łatwo, jak tradycyjne.


Rośnie ilość osób ograniczających nie tylko mięso, ale także inne produkty zwierzęce, takie jak jajka czy nabiał. Aby nie stracić konsumentów podążających za trendem, coraz więcej restauracji otwiera się na kuchnię roślinną.

Tak jak liczne alternatywy mięs ułatwiły wprowadzenie roślinnych opcji lokalom z burgerami czy śniadaniami, tak alternatywy sera pomagają szefom kuchni pizzerii i trattorii, śniadaniowni i lunchowni oraz innych lokali zaoferować gościom to, czego szukają.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Do kanapek, sałatek i burgerów

W lokalach z ofertą śniadań i kanapek najczęstszą roślinną opcją jest pieczywo z hummusem. Dzięki Violife do oferty swoich restauracji można dodać np.:

·       kanapkę z Violife Plastrami o smaku cheddar, suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą,

·       kanapkę z Violife Greckim białym, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i oregano,

·       kanapkę z Violife Kremowym o smaku naturalnym z gruszką lub figą oraz roszponką.

– Do przygotowania tostów i zapiekanek warto wybrać delikatny w smaku Violife Blok o smaku klasycznym wymieszany z ostrzejszym Violife Blok o smaku cheddar, które można zetrzeć i używać tak, jak tradycyjnego sera – mówi Robert Kopacz, Szef Kuchni Upfield Professional.

– W burgerowniach świetnie sprawdzą się natomiast Violife Plastry o smaku cheddar, które rozpuszczają się pod wpływem ciepła – dodaje Robert Kopacz.

Roślinne sałatki oraz buddha bowle można urozmaicić Violife Greckim białym lub dipem na bazie Violife Kremowego o smaku naturalnym.

Do dań kuchni włoskiej

Kuchnia włoska w wersji roślinnej nie ma racji bytu? Zdecydowanie ma – dzięki alternatywom sera możemy łatwo przygotować pizzę, lasagne i inne zapiekanki makaronowe, a nawet risotto. Na pizzy świetnie sprawdzi się topiący się i elastyczny Violife Blok do pizzy o klasycznym smaku, który charakteryzuje się smakiem i konsystencją do złudzenia przypominającym polski ser żółty, lub Violife Blok o smaku mozzarelli o jasnym kolorze i delikatnej strukturze.

Do past, włoskich zup i risotto pasuje za to Violife Tarty prosociano, roślinna alternatywa parmezanu w formie tartej. Wzbogaca smak włoskich potraw intensywnym aromatem twardego sera i jest nie do odróżnienia od tradycyjnego.

Dla alergików

Roślinne alternatywy sera Violife nie zawierają najczęściej występujących alergenów, jak gluten, laktoza, soja czy orzechy, oraz konserwantów, które dla coraz większej liczby gości nie są akceptowalne w składzie potraw. Są wzbogacone w witaminę B12, a ich skład opiera się na oleju kokosowym.

Specjalnie dla szefów i szefowych kuchni oferowane są w dużych opakowaniach: bloki sera do tarcia występują w formacie 2,5 kg (poza Violife Greckim białym o wadze netto 1,2 kg), plastry oraz tarty prosociano w formacie 1 kg, a Violife Kremowy o smaku naturalnym w opakowaniu 3 kg. Przechowywane w lodówce, na długo pozostaną świeże.

Zob. też. Phase Gold - smak masła w korzystnej cenie

Flora Plant - roślinna alternatywa śmietanki