Wegański catering wigilijny – pomysły na dania



Artykuł promocyjny dostarczony przez Upfield Professional - 23 listopada 2021 11:04


Niegdyś osoby preferujące kuchnię roślinną, jeśli chciały na równi świętować z jedzącymi mięso domownikami, musiały samodzielnie przygotowywać wigilijne potrawy lub korzystać z wyspecjalizowanych cateringów. Teraz sytuacja się zmieniła – popularne firmy cateringowe włączają roślinne dania wigilijne do swojej oferty.

Dania roślinne w świątecznej ofercie cateringowej to już nie fanaberia, a rynkowa konieczność. Przedstawiamy przegląd najciekawszych dań roślinnych na wigilijny stół, które świetnie sprawdzają się w firmach cateringowych.

Co wegańskiego zamiast ryby?

Ryba na Wigilię musi być – dla roślinożerców w wersji wegańskiej. Jak ją przygotować?

  1. Filety z selera lub z tofu. Plastry selera i tofu podgotować w mocno cebulowym bulionie z dużą ilością wodorostów. Odsączyć, otoczyć w pudrze z wodorostów lub płatku nori, zanurzyć w cieście z mąki pszennej i wody, otoczyć w bułce tartej i smażyć do złotego koloru na roślinnej, maślanej w smaku Ramie Culinesse Profi.
  2. Śledzik z boczniaków. Boczniaki mają delikatny smak oraz ciekawą konsystencję przypominającą śledzia. Świetnie chłoną smak marynaty. Grzyby wystarczy pociąć na kawałki i usmażyć, a następnie umieścić w klasycznych marynatach z przepisów na śledzie, jak w oleju lnianym czy zalewie musztardowej. Ważne dodać do niej sproszkowane wodorosty, dzięki czemu boczniaki nabiorą morskiego smaku.
  3. Śledzik z bakłażana. Podobnie jest z bakłażanem – wystarczy podsmażyć go i umieścić w marynacie, by następnego dnia cieszyć się rybnym smakiem.

Zupy wegańskie na wigilię

Zestaw roślinnych zup najlepiej ograniczyć do dwóch rodzajów: czystego barszczu z pasztecikiem oraz zupy grzybowej.

Klasyczny barszcz wigilijny jest roślinny. Aby dopełnić tradycji, możemy przygotować do niego wegańskie paszteciki, ciasto przygotowując na Ramie Profi uniwersalnym tłuszczu 72%, a nadzienie z kapusty i grzybów lub zielonej soczewicy.

Stworzenie roślinnej wersji zupy grzybowej nie wymaga zmiany receptury – wystarczy do smażenia użyć Ramy Culinesse Profi, a do zabielenia roślinną alternatywę śmietanki do gotowania Florę Plant 15%.

Pierogi i pasztety wegańskie

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez pierogów. Klasyczne ciasto na pierogi jest roślinne – zawiera tylko mąkę pszenną, wodę i sól. Ciasto będzie bardziej elastyczne jeżeli do mąki z solą dodamy Ramę Culinesse Profi, całość zalejemy wrzątkiem, przykryjemy i odstawimy na 15 min. Co ważne dla osób, które przygotowują pierogi wcześniej i mrożą, tak przygotowane ciasto nie pęka podczas gotowania.

 

Roślinne nadzienia można stworzyć ze smażonej kapusty z grzybami, kaszy gryczanej z grzybami, ziemniaków i mocno wysmażonej cebulki lub zielonej soczewicy. Roślinne ruskie można przygotować z ziemniaków, cebulki oraz Violife Kremowego o smaku naturalnym. Należy tylko pamiętać o dobrym doprawieniu farszu oraz smażeniu składników nie na maśle, a na Ramie Culinesse Profi.

Świetnym wsparciem roślinnego menu na wigilię są pasztety. Można przygotować je z różnych strączków – soczewicy, fasoli czy ciecierzycy, mielonych orzechów, pieczonych warzyw czy pieczarek. Aby zyskały elegancki wygląd i smak, można zapiec je z chrzanem lub glazurą BBQ oraz dodać kieliszek brandy czy kawałki wędzonych śliwek.

Wegańskie ciasta i desery na wigilię

Nie zapominajmy o słodkim! Wielu cukierników już teraz z powodzeniem tworzy roślinne wypieki, które trafiają w gusta również wszystkożerców. W przygotowaniu receptur na wegańskie ciasta pomagają składniki o roślinnym składzie dedykowane cukiernictwu, jak Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72%, która idealnie zastępuje masło w wypiekach czy roślinna alternatywa śmietanki do ubijania Flora Plant 31%.

Z tradycyjnych wypieków warto postawić na staropolski piernik przekładany powidłami oraz makowiec. Wśród nowoczesnych deserów warto postawić na mini-porcje w słoiczkach, tworząc mus korzenny na bazie Flory Plant 31% z dodatkiem wiśni czy kawową panna cottę z kandyzowaną pomarańczą z Florą Plant 31% zagęszczoną agarem.

Nie trać klientów!

Coraz więcej osób nie je mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz eksperymentuje z kuchnią bezmięsną. Dlatego roślinna oferta się opłaca. Bowiem nawet jeśli wśród domowników znajduje się tylko jedna osoba, która unika mięsa, całej rodzinie wygodniej jest zamówić świąteczny catering z miejsca, które odpowie na jej potrzeby. Dlatego roślinna oferta na Wigilię to już konieczność, która pomoże nam nie stracić klientów, a nawet zyskać nowych.